Diş Hekimi Nedir?

Bir meslek erbabı olarak diş hekimi nedir araması yapıyor olabileceğiniz gibi kendinize bir kariyer planlamak için de bu bilgiyi edinme ihtiyacı duymuş olabilirsiniz. Sebebi her ne olursa olsun toplum tarafından saygınlığı kati surette kabul edilen diş hekimliğinin tanımı, çalışma koşulları, iş imkânları ve elbette o unvana ulaşma yollarını sizin için bu makalemizde derledik. Sağlık alanında verilen olmazsa olmaz hizmetlerden olan ağız ve diş sağlığı hizmetleri için tıpkı diğer sağlık hizmetlerinde olduğu gibi muhakkak işin diplomalı uzmanlarını tercih etmek gerektiğini önemle hatırlatıyoruz. Diş hekimi nedir, nasıl diş hekimi olunur ve diş hekimi ne iş yapar sorularınızı cevaplıyoruz.

Diş Hekimi Nedir?

Diş hekimi nedir sorusuyla birlikte dişçi nedir sorusunu cevaplamak bazı detayları aydınlatmak açısından faydalı olacaktır. Zira dişçi ve diş hekimi arasında bazı farklar bulunuyor.

1- Diş Hekimi Kime Denir?

Diş hekimi, mesleğinin eğitimini ilgili fakültelerde en az 5 yıllık tahsil ile almış, hastaların ağız ve diş sağlığı problemlerini modern tıp imkânlarından istifade ederek teşhis ve tedavi eden kişidir. Ağız ve diş bakımında tavsiye noktasında da en yetkin kişidir. Diş hekimi unvanını kullanabilmek için ilgili bölümden mezun olunduğuna dair bir diploma bulunması gerekir.

2- Dişçi Kime Denir?

Her ne kadar dişçi, diş hekiminin yerine kullanılıyor olsa da aslında anlamları farklıdır. Ülkemizde, özellikle taşrada uzun yıllar sağlık hizmetlerine erişim kısıtlı olmuştur. Bu durum bazı hastalıkların tedavisinde, alaylı yetişen kişilerin tedavi hizmeti sunmasına sebep olmuştur. Özellikle diş sağlığı konusunda “dişçi” denilen, alaylı olarak yetişen kişiler çok uzun yıllar, bilhassa taşrada diş tedavisi hizmeti vermiştir. Kabaca diş çekimi, protez diş yapımı gibi konularda aileden gelen tecrübe veya daha basit bir eğitimle, kimi zaman seyyar kimi zaman da sabit olarak ağız diş sağlığı konusunda çalışmışlardır. Bu ayrımdan dolayı diş hekimleri, kendilerine dişçi denmesini pek tasvip etmezler.

Diş Hekimi Nasıl Olunur?

Diş hekimi olabilmeniz için öncelikle üniversite sınavına girmeniz ve yeter puan almanız gerekir. Diş hekimliği için gerekli olan puanın çok yüksek olduğunu, bunun yanında girmeniz gereken başarısı sıralamasının da belirleyici olduğunu belirtmemiz gerekir. Üniversite giriş sınavında başarılı olarak bir diş hekimliği fakültesine kayıt yaptırmaya hak kazanmalısınız. Son iki yılında ağırlıklı olarak klinik hizmeti verilen 5 yıllık bir eğitime tabi tutulursunuz. 5 yılın sonunda eğitiminizi başarı ile tamamladığınızda ise “Diş Hekimi” unvanı ile mezun olarak diş hekimi nasıl olunur aramanızın karşılığını almış olursunuz.

Diş Hekimi Ne İş Yapar?

Diş hekimi unvanından da anlaşılacağı üzere ağız ve diş sağlığı konusunda hizmet verir. Standart diş hekimliği hizmetleri ile birlikte uzmanlık dallarına göre verilen hizmetler de değişmektedir. Kamuda ya da özel sektörde çalışan diş hekimlerinin yaptığı işler aşağıdaki gibidir:

  • Öncelikli görevi, muayene hizmeti verdiği polikliniğe hasta olarak başvuranların muayenelerini yapmak, gerekli tedaviyi sağlamak, rapor ve reçetelerini yazmak ve hastaları ağız diş sağlığı hakkında bilgilendirmektir.
  • Diş protezi konusunda gerekli işlemleri yapar, takibini sağlar ve olası protez problemlerinin giderilmesine yardımcı olur.
  • Diş taşı temizliği, dolgu, kanal tedavisi, kuafaj benzeri işlemleri uygular.
  • Hastalarla ilgili yaptığı işlemleri çalıştığı kurumun bilgi sistemine işler.
  • Diş eti hastalıklarının tedavisini ve akabinde de takip işlemini yapar.
  • Çalıştığı kurumda verilen idari işleri yapar.
  • Var ise mütehassıs olduğu alanda hususi hizmet verir. (Ortodonti, pedodonti, diş ve çene cerrahisi gibi)

Diş hekimi nedir sorusunu cevapladığımız bu yazımızda özelliklerini saydığımız diş hekimlerine muhakkak düzenli aralıklarla kontrole gitmenizi tavsiye ediyoruz. Bununla beraber ağrıyan dişinize acil bir çözüm bulmak istiyorsanız da buraya tıklayarak “Diş ağrısına ne iyi gelir?” konulu makalemizi okuyabilirsiniz.

Leave a Comment

error: Content is protected !!