Tapu Harcı Nasıl Yatırılır?

Tapu harcı vatandaşların işlerini kolaylaştırmak amacıyla artık sadece Tapu binalarında değil, Tapu müdürlüğü ile çalışan anlaşmalı bankalarda da yatırılabilmektedir. Kişi, tapu harcını yatırmak isterse tapu müdürlüğü kendisine bir SMS yollayarak; banka bilgisi verecektir. Dilerseniz vergi dairesi internet adresi üzerinden de tapu harcı internet bankacılığı yolunu izleyebilirsiniz. İnternet bankacılığı tapu harcı yatırma işlemi için cep telefonunuzdan internete girerek intvrg.gib.gov.tr adresine giriş yapabilir; kredi kartınızla tapu harcını ödeyebilir, ödeme makbuzunun çıktısını PDF olarak aldıktan sonra yazıcıdan çıkararak 5 yıl boyunca saklayabilirsiniz.

Tapu Harcı Hangi Bankaya Yatırılır?

Tapu harcınızı Ziraat Bankasına yatırabilirsiniz, ister kendiniz şubeye gidin isterseniz mobil internet bankacılığı yoluyla ödemenizi yapın isterseniz atm tapu harcı ödeme yoluyla herhangi bir Ziraat ATM’sine giderek tapu harcınızı yatırabilirsiniz. Tapu harcı için ATM ekranında gerekli yönlendirmeler var. Atm tapu harcı ödemesi nasıl yapılır?

  • ATM ana menüsü
  • Ödeme işlemleri
  • Tapu ödemeleri
  • TC ile giriş
  • Başvuru numarası ( her bölgeye göre değişiyor)
  • Cep no giriş
  • Tapu harç ödemeleri sekmesi

Belirtilen miktarı hem kendiniz için hem karşı taraf için hem de döner sermaye için ayrı ayrı ödeyip 3 makbuz almanız gerekiyor. Bu işlemden sonra randevu aldığınız Tapu dairesine giderek işlemleri bitirebilirsiniz.

Tapu harcı e-devlet ödemesi ise şöyle oluyor. Kendi şifrenizle e-devlet hesabına giriş yaptıktan sonra arama kutusundan tapu web sitesine giriş yapıyorsunuz. Ardından sisteme bağlandığınızda sistemde ödeme yönergelerini izleyerek online ödeme yapabiliyorsunuz. Tapu harçları maliye bakanlığının yetki verdiği bankalara yatırılabilir. Bu bankaların listesi her yıl güncellenebilir. Bazı okuyucuların merak ettiği tapu harcı ne kadar sorusunun cevabı ise şöyle; satış bedelinin yüzde dördüne ek olarak 2022 yılı için 178,50 lira döner sermaye bedeli ödenmelidir. Söz gelimi 500 bin liraya satılan bir evin tapu harcı 500x( 4/100)=20.000,00 lira + 178,5 = 20.178,50 lira tapu harcı ödemesi gerekiyor. Tapu harcı geciktirme durumundan ne olur? Tapu harcı kesinleştikten sonra 15 gün içinde ödenmelidir. Tapu harcını başkalarının ödemesi mümkün müdür? Tapu harcını, alıcı veya satıcı öder, ya da bunların vekalet verdiği kişiler de ödeme yapabilir. Tapu harcını kredi kartı ile ödeyebilirsiniz. Yüklü çıkan tapu harcını kredi kartınızla ödedikten sonra; bankanızla görüşerek bu ödemeyi taksitlendirebilirsiniz. Tapu harcı konusunda yeni bir gelişmeden de söz etmemiz gerekiyor; ailesine bir ev alıp içinde ikamet edecek biri; ebeveynler için kişi başı 300 bin lira, evde oturacak çocuklar için yüz ellişer bin lira evin tutarından düşülerek tapu harcı yatırılabilir. Örneğin bir anne bir baba ve 2 çocuklu bir aile 990 bin liralık bir ev almış olsun. Anne ve baba için 600 bin lira, 2 çocuk 300 bin lira toplamda 900 bin lira bu tutardan düşülecek. Geri kalan 90 bin lira için yüzde 4 harç alınacak. Bu da 3.600 lira eder. Satıcı eğer tapu harcını ödemek istemezse satış nasıl gerçekleşecek? Satıcı ödeme yapmak istemezse; harç tutarı Tapu müdürlüğü tarafından; satış bedelinden düşülecek. Satış gerçekleştikten sonra iptal edilirse tapu harcı geri alınabilir.

Leave a Comment

error: Content is protected !!
1