Suizan Ne Demek?

Suizan ne demek? Son zamanlarda merak edilen kelime öbekleri arasında Suizan yerini almaktadır. Türk Dil Kurumuna göre suizan kelimesinin gerçek anlamı kötü zan ve kuşku olarak açıklanır. Türk dili yazılışına göre ise su i zan şeklindedir. Detaylı açıklamak gerekirse de bir kişi hakkında kötü düşünmeden ve yeterli bilgiye sahip olmadan ön yargılı bir şekilde olumsuz düşünmek şeklinde açıklanır. Suizan’ın esas anlamı kötü zan olarak bilinirken hüsn-ü zannın anlamı ise iyi zan olarak bilinir. Yani bir kişi hakkında onu yeterince tanımadan ve hakkında kötü düşünmeden olumlu düşünmek anlamına gelir.

Suizan Etmek Ne Demek Din?

Suizan etmek dinimize göre karşıdaki yapılan işin kötü olduğunu zannetmektir. İslam dinine göre suizan kalbinden geçen düşünce değildir. Yani bir işi düşünerek suizan etmiş sayılmazsınız. Eğer onu gerçeğe dökerseniz suizan yapmış olursunuz. Bir kişi hakkında iyidir veya kötüdür diye düşünmek ile suizan etmiş sayılmazsınız. Fakat bir insanın suç işlediğine inanırsanız suizan etmiş sayılırsınız. Bu ikisi arasında ince çizgiye dikkat etmeniz gerekir.

Hüsnü Zan ve Suizan Ne Demektir?

Zan sanıp zannetmek yani tahmin etmek anlamına gelir. Hüsn-ü zan, iyiyi ve kötüyü yorumlayabilecek bir işe güzel tarafından bakmaktır. Bunun ise tam tersi suizan olup her şeye ters yönden bakmak yani kötü yorumlamaktır. Müslüman Müslümanın arkasından hiçbir zaman kötü suizan yapmamalıdır. Bu durum dinimize göre büyük günah işlememize sebep olur. insanı sui-i zanna sevk eden en önemli sebep hayat düzeninin kötü olmasıdır. Karşısındaki kişiyi devamlı aldatan biri herkesin sözlerinden şüphe duyar ve sürekli işin altında hile hurda aramaya başlar. Bu sefer o tarafa yani kötü taraflara yönelir.

Suizan İftira mıdır?

Bir Müslüman her zaman Allah’ın katında karşısındaki kişiye karşı iyi niyet beslemelidir. Allah’a olan kulluk vazifesi de bu şeklide yerine getirilmelidir. Suizan bir kişi hakkında kötü düşünceye sebep olur. “Eğer söylediğin onda varsa gıybetini yapmış olursun; eğer yoksa da iftirada bulunursun.” Hadisi gerçek suizan ı açıklamaktadır. Bundan dolayı kötü düşünce ve zandan uzak durmalıyız. Gözümüzle görmediğimiz hiçbir şey hakkında kötü düşünce ve yorumda bulunmamalıyız. İşin aslını öğrenmeden karşı taraf hakkında kötü düşünce de bulunmamalıyız.

Zannı Ne Demek?

Zan bir kişiden şüphelenmek ve o kişiye karşı kuşku duymak anlamına gelir. Günlük hayatta da çok kez karşılaştığımız deyimlerden zan altında kalmak kişinin hak etmediği bir suçla itham edilmesi anlamına gelir. Karşıdaki kişiyi zan altında bırakmak yeterli kanıt olmadan o kişiyi suçlamak anlamına gelir. 

Leave a Comment

error: Content is protected !!