Siğiller nedir ne nasıl oluşur?

Hayatımızın her evresinde karşımıza çıkabilecek bir problem olarak siğiller nedir ve nasıl oluşur? Öncellikle siğillerin kaynağına ve iyi huylu olup olmadıklarına değinmek gerekir. Siğiller, HPV yani insan papiloma virüsleri nedeni ile deride ya da mukozada oluşan ve iyi huylu olan lezyonlar olarak tanımlanır. Burada dikkatimizi çekmesi gereken ve bir nebze de olsa rahatlatacak olan kısım bu cilt oluşumlarının iyi huylu olmasıdır. Buraya kadar siğiller nedir sorusunun cevabını vermiş olduk. Peki, siğiller neden oluşur?

Siğil Neden Olur?

Siğillerin oluşumu için halk arasında çeşitli efsaneler ve hurafeler dolaşmakta. Özellike kurbağa gibi hayvanlara dokunulması gibi siğilin bulaşımına dair çok yaygın hurafelere rastlamak mümkün. Lakin başta da belirttiğimiz gibi siğillerin temel kaynağı HPV visürleridir. Yani siğil temelde bir çeşit enfeksiyondur. Siğil neden olur şeklinde yapılan araştırmalarda net bir sonuç bulunmasa da genel olarak zayıf bağışıklık sistemi ile siğilin oluşumu arasında bir ilişki bulunmaktadır.

Bütün Siğillere HPV Virüsü mü Sebep Olur?

Her ne kadar siğillerin çok büyük bir kısmına HPV virüsü sebep oluyor olsa da iki çeşit siğil vardır ki birinin oluşumuna başka bir virüs sebep olurken diğer siğilin oluşumu viral değildir. Molluskum kontagiosum poxvirüs familyasına mensup molluskum kontagiosum virüsü, göbekli siğil olarak bilinen siğilin müsebbibidir. Bir de seboreik siğiller vardır ki bunlara virüsler neden olmaz. Hatta bu siğiller gerçek siğil olarak da adlandırılmaz ve bulaşıcı özellik de taşımazlar. Bu tip siğiller seboreik keratoz olarak isimlendirilirler.

Kaç Çeşit Siğil Var?

Yaygın olarak görülen 4 çeşit siğil bulunuyor.

· Basit Siğiller

Verruca Vulgaris latince adı ile bilinen basit siğiller sık rastlanılanlar arasında yer alır. El, bacak, tırnak çevresinde ortaya çıkan basit siğiller şekil olarak da diğer siğillerden ayrılır. Dokusu daha kabaca, rengi sarı ya da kahverengi ve yuvarlak şekilli olan basit siğiller oldukça belirgindirler.

· Düz Siğiller

Basit siğillerden şekil itibari ile ayrılan, Verruca Plana latince adı ile bilinen düz siğiller el, yüz, bacak başta olmak üzere vücudun hemen her yerinde çıkabilirler. Genellikle pürüzsüz, küçük ve küme halinde oluşum gösterirler.

· Ayak Tabanı Siğilleri

Çağımızın hastalığı olan obezite ve kilo problemleri ile doğrudan ilişkili olan bu siğil türü adından da anlaşalacağı üzere ayaklarda ortaya çıkarlar. Latince adı Verruca Plantaris olan ayak tabanı siğilleri nasır oluşumu ile karıştırılabilir. Ayağın içine doğru gömülü olarak ortaya çıkan bu siğili nasırdan ayırmak için lezyon içerisinde kırmızı ya da kahverengi noktaların olup olmadığı kontrol edilmelidir. Var ise söz konusu oluşum bir ayak tabanı siğilidir. Ağrılı bir siğil türü olarak da diğerlerinden ayrılır.

· Genital Siğiller

Bahsinden, muayene ile teşhisinden uzak durulan ve toplumda utanılan tür olan genital siğiller için Verruca acuminata, Condyloma acuminatum latince isimleri kullanılır. Genital bölgede oluşarak sıkıntı veren bu siğiller cinsel yolla bulaşırlar. Bu siğil türünde en büyük sorun teşhis ve tedavisinden kaçınılması sonucu hızla çoğalmaları ve başkaca problemlere neden olmalarıdır. Başlangıçta sadece birkaç adet siğil oluşumu varken bu siğiller kısa sürede dağılır ve sayıca artarlar. Karnabahara benzer yapıları ile sadece estetik kaygılara neden olmaz aynı zamanda bazı fonksiyon bozukluklarına neden olabilirler. İlk aşamada teşhis ve tedavisi kolay olan bu siğiller, sonraki evrelerde kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olabildikleri gibi erkeklerde de kanser oluşumuna evrilebilirler.

Genital Siğil Neden Olur?

Siğil çeşitlerini tanımlarken genital siğil tanımında kısmen genital siğil neden olur sorusuna cevap verdik. HPV virüsünün neden olduğu en rahatsız edici siğil türü olan genital siğilin bulaşması için gerekli birincil şart cinsel ilişkidir. Elbette her cinsel ilişki için siğil tehlikesinden bahsetmiyoruz. Burada en önemli risk korunmasız cinsel ilişkidir. Çok eşlilik, korunmasız ilişki ve benzeri cinsel hastalıkların bulaşımına açık her türlü cinsel tecrübe genital siğiller için de risk taşır. Her ne kadar ana bulaş yolu cinsel ilişki olsa da cildinde HPV virüsünü bir şekilde barındıran biri ile temas etmek de genital siğillerin bulaşmasına neden olabilir. Bir diğer deyişle herhangi bir yakın temas genital siğilin bulaşmasına neden olabilir. Buna öpüşmek, sarılmak, ortak eşya kullanımı, virüsün barınabileceği alanların ortak kullanımı da dahildir.

Peniste Siğil Neden Olur?

Cevabı sıklıkla aranılan bir diğer soru da peniste siğil neden olur sorudur. Temelde cevabı genital siğil neden olur sorusunun cevabı ile aynıdır. Erkek genital organı olan peniste özellikle korunmasız cinsel ilişki sonucu HPV kaynaklı siğillerin ortaya çıkması muhtemeldir. Genital siğil oluşumu için sıraladığımız tüm bulaş yolları peniste oluşan siğil için de geçerlidir. Peniste siğil uç kısımda çıkabildiği gibi gövde de çıkabilir. Burada siğilin oluşumu kadar siğilin tedavisine ne zaman başlandığı da önemlidir.

Siğil Nasıl Tedavi Edilir?

Siğil tedavisinde birkaç farklı yöntem buluyor. Siğilin tedavi yönteminin belirlenebilmesi için evvela siğilin türü belirlenmeli. Siğile sebep olan virüsün familyasına göre ilaç tedavisi uygulanabildiği gibi siğilin yakılması yöntemi de uygulanabilir. Siğilin yakıldığı yöntemler kriyoterapi ve lazedir. Siğil tedavisinde en önemli husus kişinin bağışıklığıdır. Kişinin bağışıklık sistemi kuvvetli olduğunda HPV nedeniyle siğiller bulaştan çok sonra ortaya çıkabilir. Bağışıklık sisteminin kuvvetine bağlı olarak siğil tedavisi bir ya da birkaç yıl sürebilir. Genellikle tedavi sonucunda siğillerden tamamen kurtulunur. Yine de zayıf bünyelerde siğillerin aynı bölgede tekrarlama ihtimali de vardır.

Siğilden Korunmak Mümkün mü?

Siğillerden yani HPV virüsünden korunmak ya da en azından önlem almak mümkün. Peki HPV’den nasıl korunulur?

– Tek Eşlilik

Sağlıklı bir cinsel hayat için tek eşlilik tercih edilmeli, poligamiden kaçınılmalıdır.

– Korunarak Cinsel İlişki

Özellikle eşler dışında, yabancı ülkelerde, çoklu ilişkisi bilinen kişilerle kurulan korunmasız cinsel ilişki HPV başta olmak üzere pek çok cinsel hastalığın müsebbibi olan virüslere davetiye çıkarır.

– HPV Aşısı

Bilhassa kadınlar için etkili bir korunma yolu olarak HPV aşısı tavsiye edilebilir. Erkekler üzerinde kanıtlanmış etkinliği bulunmayan HPV aşısı, kadınlarda rahim ağzı kanserini önleyebilmek amacı ile üretilmiştir. Yalnız bu aşının yapılabilmesi için cinsel olarak aktif çağa gelinmemiş olması gerekir. 9 – 12 yaş arası çocuklara yapılması tavsiye edilmişse de henüz cinsel aktivite başlamamış ise 25 hatta 35 yaşına kadar uygulanması mümkündür. Aktif bir cinsel hayatı olanlar için ise aşının herhangi bir etkinliği bulunmamaktadır.

Siğiller nedir ve nasıl oluşur sorularını cevaplamaya ve detaylı bilgiler vermeye dikkat ettiğimiz makalemizde aradığınız cevapların çoğunu bulmuş olacağınızı düşünüyoruz. Eğer siğiller hakkında endişeniz var ise bir an önce teşhis için doktorunuz ile görüşmenizi ve rahatsızlığınız başlamış ise tedavi olmanızı tavsiye ederiz. Bunun yanı sıra konu hakkında güncel akademik bilgilere ve son tedavi yöntemlerine ulaşmak isterseniz buraya tıklayarak, Sağlık Bilimleri Dergisi’nde yayınlanmış olan Ufuk İNCE, Muhammed AKAR ve Nilay ILDIZ tarafından kaleme alınmış olan “Human Papilloma Virüs (Hpv) Güncel Tedavi Ve Korunma Yöntemleri” makalesine ulaşabilirsiniz.

Leave a Comment

error: Content is protected !!