Romatizma Nedir? Romatizmaya Ne İyi Gelir? Belirtileri Nelerdir?

Pin

Romatizma nedir diye sorduğumuzda toplumumuz bunu bir hastalık olarak algılıyor. Romatizma deyince aklımıza bir tek hastalık gelmez, 200’e yakın romatizmal hastalıklar vardır. Romatizma, eklemlerin iltihabıdır. Romatizmanın özelliği, diğer organ sistemleri tutabilmesidir. Ekleminizin iltihap olduğu bir hastalıkta aynı zamanda kalp zarınız su tutabilir, akciğer zarınızda problem olabilir, böbreğinizde problem olabilir. Romatizma, sistemik hastalıklardır. Romatizmal hastalıklar genelde iki çeşittir:

  • İltihaplı romatizmal hastalık
  • İltihaplı olmayan romatizmal hastalık

İltihaplı Romatizmal Hastalıklar

  • Mikrobik olan romatizmal hastalıklar
  • Eklemlere bazı maddelerin birikmesiyle oluşan romatizmal hastalıklar
  • Otoimmün dediğimiz bağışıklık sisteminin bozulmasıyla oluşan romatizmal hastalıklar

İltihaplı Olmayan Romatizmal Hastalıklar

  • Kireçlenme diye tabir ettiğimiz hastalıklar

Romatizmal Hastalıklar

En sık gördüğümüz romatizmal hastalıklar kireçlenme dediğimiz artroz hastalığı, yumuşak doku romatizması dediğimiz fibromiyalji gibi hastalıklar, romatoid artrit, akut eklem romatizması, behçet hastalığı, sistemik lupus eritematozus, sklorederma, wegener gibi hastalıklardır.

Romatizma İlaçları

Pin

Romatizma hastalıklarında teşhis öncelikle iyi bir anamnez ve iyi bir fizik muayene ile konur. Bunun dışında laboratuvar testleri ve görüntüleme yöntemleri de gereklidir. Romatizma hastalıklarında tedavi için öncelikle düzenli ve dengeli beslenme çok önemlidir. İyi bir egzersiz ve ilaç kullanımı da gereklidir. Romatizma ilaçları; parasetamol gibi ağrı kesiciler, nonsteroid antienflamatuar ilaçlar, modifiye edici ilaçlardır. Bunlarla romatizma hastalıklarını tedavi edebilmekteyiz.

Romatizma Belirtileri

Romatizma belirtileri açısından eklem ağrısı çok önemlidir. Sabahları kalktığınızda elleriniz, parmaklarınız ağrıyor ve tutuluyorsa, ayaklarınızı yere bastığınızda tabanlarınız ve topuklarınız ağrıyorsa, ağrılarınız hareketle rahatlıyorsa ve bu dakikaları geçen zamanda oluyorsa bu ağrı şekli akla romatizma hastalığını getirebilmektedir. Bel ağrıları da çok önemli bir romatizma belirtileri sayılabilir. Sabah kalktığınızda kalça, sırt ,bel ağrısıyla uyanıyorsanız, sırtınız ve beliniz tutulmuş bir şekilde kalkıyorsanız, bu ağrı bir süre hareket ettikten sonra açılmaya başlıyorsa ve bu süre yarım saatleri geçiyorsa bu bel ağrısı bizim için fıtıktan çok iltihaplı omurga romatizmasını düşündürebilir. Özellikle genç yaşta çok rastlanan bir şeydir. Fıtık ağrısı; ayakta durmakla, zorlanmakla, iş yapmakla artan bir ağrı iken omurga romatizması ağrısı dinlenmeyi sevmez, sabah kalktığınızda kötü kalkarsınız, hareket etmeyi seven bir ağrıdır. Bel fıtığı olan hasta yatarak dinlenir; romatizma hastası yatar ve kötü hisseder. Ağızda görülen aftlar da romatizma belirtileri arasındadır. Eğer aft varsa ve bununla beraber eklem ağrısı varsa bu bize romatizmayı düşündürebilir. Ellerinizde soğukta olan morarmalar varsa, diyabeti olmayan bir hastada ısrarcı bir şekilde ağız kuruluğu varsa, beraberinde göz kuruluğu varsa, beraberinde eklem ağrısından bahsediyorsa bu bizim için önemlidir ve yine romatizma hastalığını düşündürecektir.

Romatizmaya Ne İyi Gelir?

Bu yoğun ağrılardan işlerini yapamaz hale gelen hastaların araştırdığı tek bir konu var “romatizmaya ne iyi gelir?” Her hastalıkta olduğu gibi beslenme, romatizma için de çok önemlidir. Özellikle besinlere karşı bir hassasiyetiniz varsa, eğer vücuda şifa diye aldığınız besinleri vücudunuz sindiremiyorsa size yük olur, ödem yapar. O yüzden bağırsak detoksu, karaciğer detoksu, ağır metal detoksu mutlaka yapılmalıdır. Kişinin ihtiyacına göre bireysel tedavi programları hazırlanmalıdır. Doğru egzersizler romatizma için iyidir. Özellikle kas romatizmalarında yüzme gibi, pilates gibi, tempolu yürüyüş gibi, bisiklete binmek gibi egzersizler çok yararlıdır ancak sizin eklemlerinizde bir sorun varsa, menisküsünüz, bel-boyun probleminiz, topuk dikeni gibi veya tendonlarda zorlanma gibi durumlar varsa sizin için bunun planlanması gerekir. Uyku da romatizma için iyidir. Akşam erken yatıp sabah erken kalkmak gerekir. Menatonin gibi bazı hormonlarımız vardır ve bunlar gece salgılanmaktadır. Bu menatonin salgısından yararlanıp sabah da erken kalkarsanız sabah tutukluğunuz azalır, ağrılarınız azalır, güne daha dinç başlarsınız. Romatizmaya iyi gelenlerden biri de doğru besin destekleridir. Eğer sizin vitamin, mineral, element eksikliğiniz varsa romatizma yönünden bir şeyler yapmalısınız. Romatizmaya iyi gelenlerden biri de, olaylara yaklaşım tarzımızdır. Her şeyi kafamızda biriktirirsek sırtımızda, omzumuzda bir yük olduğunu unutmamamız gerekir.

Gebelik Döneminde Romatizma
Pin

Romatizma hastalığı tanısı konulan bir hasta mutlaka planlı olarak gebe kalmalıdır ve zamanlamayı hekimiyle beraber yapmalıdır. Çünkü romatizmal hastalıklar, gebelik seyrinde farklı yakınmalar ortaya çıkarabilir. Mesela hastalık zaman zaman alevlenebilir. Bazı romatizmal hastalıklar gebelikle geçinemezler. Bunlardan en önemlisi: sistemik lupus eritematozus, antifosfolipid antikor sendromu. Bunlar gebelik döneminde sıklıkla alevlenme eğilimi gösterirler. O yüzden bu hastaların gebe kalmasına müsaade edilir ancak planlamayla beraber bu zamanlamayı hastalığın en inaktif olduğu dönemde denk getirmeye çalışmamız gerekir.

Leave a Comment

error: Content is protected !!
1