Nanoteknoloji nedir?

Nanoteknoloji; geleneksel üretim disiplinlerinden farklı olarak moleküler ölçekte veya mikroskopik düzeyde malzeme işleme teknolojisidir. Malzeme biliminin çok gelişmesinin bir getirisi olarak; giyilebilir teknolojiler nanoteknoloji biliminin birer ürünüdür. Nanoteknoloji nedir kısaca şeklinde arama yapan okuyucular için; mikro düzeyde malzeme işleme sanatıdır diyebiliriz.

Beyne takılan çipler çok küçük ölçülerde (moleküler düzeyde) silikon hücrelerinin işlenmesi ile elde edilirler. Günümüzde kolektör beyz ve emiterden müteşekkil olan transistörlerin 1 cm boyutu artık milimetrenin binde birine indirmenmiş durumda. Yine günümüzde nanoteknoloji, moleküler teknoloji çok az araştırılmış disiplinlerdir. Nanoteknolojinin pratik yönü şudur; bu teknolojilerle; atomlar, moleküller ve nanopartiküller işlenebiliyor ve bunların manipülasyonu için gerekli cihazların ve bileşenlerin ayrıntılı olarak işlenerek; devreler oluşturulabiliyor.
Pin

Nanoteknoloji ürünü Malzemeler Nerelerde Kullanılır?

  • Tıp
  • Elektronik
  • Kompozit
  • Biyomalzeme bilimi
  • Ortak tüketim ürünleri

Nanobilim ve nanoteknoloji, son yıllarda aktif olarak gelişim hızı artan yeni bir bilim ve teknoloji alanıdır. Nanoteknoloji ürünleri her alanda yayılmış durumdadır. Nanoteknoloji işleyişi nano yapılar tarafından, minik boyutlarda sıralı malzemelerin, cihazların ve teknik sistemlerin oluşturulmasını sağlar. Günümüzde milyonlarca transistörün bir kibrit kutusunun yarısına sıkıştırılması nano teknolojinin bir getirisidir. Askeri alanlarda kurşun geçirmeyen özel elbiselerin yapımı da bu teknolojinin bir sonucudur. Robotik sektöründeki gelişmelerin temeli, yapay zekalı robotların üretiminin esası nanoteknolojiye dayanıyor.

Nanoteknoloji ve özellikle moleküler teknoloji alanı çok yeni olmasına rağmen, bu alanda öngörülen ana keşifler henüz yapılmadı. Bu alanlarda devam eden araştırmalar şimdiden pratik sonuçlar vermektedir. Nanoteknolojide ileri bilimsel başarıların elde edilmesi yüksek teknolojilerin gelişmesini sağlıyor.

Nanometre mertebesindeki parçacıklar ya da diğer ismi ile nano parçacıklar günümüzde ilerleme kaydetse de bu ilerlemenin önünde bazı engeller var. Bu da mikro düzeyde parçacıkların birbirine yapışması sorunudur. Boston üniversitesinde yapılan araştırmalara göre; bu sorunu çözmek için seramik ve oleik alkol kullanılması yeterli olacak gibi görünüyor. Ancak yine de bu malzemeler üzerinde yeteri kadar araştırma yok. İlerleyen zamanlarda nanobilim ve nanoteknoloji alanlarında büyük gelişmeler olacağı açıktır. Bilim insanları metalurji bilimi ve malzeme biliminin ışığında nanoteknoloji ürünlerini insan hayatını daha da kolaylaştırmak üzere üretmeye devam edecekler.

Leave a Comment

error: Content is protected !!
1