Mikroekonomi Nedir?

Mikroekonomide arz, talep ve piyasa kavramları üzerinde durulur. Medya ekonomisi olarak ele alındığında genelde telekomünikasyon veya bugün internetin alt yapısına bakıldığı zaman veya tüm ulusal radyo, televizyonlarla ilgili bir düzenleme veya ekonomik karar alındığı zaman makroekonomi içerisine giriyor. Firmanın veya bireyin birtakım davranışlarını inceler. Aynı zamanda kaynakların rasyonel kullanımı üzerinde de durur. Onun dışında bir sektör içerisinde alıcılar ve satıcılar ile ilgili bir konu olduğu zaman mikro açısından ele alınıyor. Genel olarak mikroekonomiye bakıldığında medya, alıcılar ve satıcılar yani mikroekonomi üzerinde yoğunlaştığı görülüyor.

Pin
Mikroekonominin İlgi Alanları

*Mal veya hizmet üretmenin değişken maliyetlerini anlamak.

*İstihdam modellerinin arasındaki bağlantıyı anlamak ve fiyatlardaki değişiklikler.

*Arz ve talep çalışmalarının sonuçları ve bu eğrilerin incelenmesi.

Aynı ekonomi gibi mikroekonomi de sosyal bilim alanı olarak kabul edilir. Bu sebeple mikroekonomik teorileri ve eğilimleri inceleyen ekonomiciler, ekonomik ilkeler ve teorik ekonomik modeller yaratmayı amaçlar. Bu modeller belirli şartlar altında belli olaya göre nasıl ekonomik davranış gösterebileceğini açıklamaya çalışır.

Mikroekonominin Gelişimi

Mikroekonomi teoriler piyasada tam rekabet olduğu tahminine dayanır. Bu bazen piyasadaki davranışları doğru bir şekilde tahmin edilmeye yarayan faydalı teoriler edinilmesini sağlarken bazen de tahminlerle ilgili problemler çıkabilir.

Bu modellere karşı ana argüman, reelde tam rekabet piyasası olmadığı, piyasaların “fevkalade” olmadığı ve piyasada her daim yararlı hareketler görülmemesidir. Bu argümanı gösteren birçok örnek vardır.

Mikroekonomi alan olarak kendini geliştirmeye devam ediyor. Bununla beraber piyasaları nasıl etkilediğimize ve nasıl davrandığımıza dair anlayış da gelişiyor.

Mikroekonomi Hangi Konuları Kapsar?

*Esneklik

*Arz, Talep ve Piyasa Dengesi

* Rekabetin Çeşitleri

*Üretici ve Tüketici Rantı

*Nash Dengesi ve Oyun Teorisi

*Ekonomik Kâr ve Üretim Kararları

*Karşılaştırmalı Üstünlük, Üretim Olanakları ve Fırsat Maliyeti.

Mikroekonominin Kullanım Alanları

Mikroekonomi normatif veya pozitif anlayışla uygulanabilir. Pozitif mikroekonomi, ekonomik davranışı açıklar ve belirli şartlar değişirse neler gerçekleşebileceğini açıklar. Örneğin, üretici arabaların fiyatlarını arttırırsa, pozitif mikroekonomi tüketicilerin öncekinden daha az satın alma davranışında olacağını gösterir. Bu açıdan bakıldığı zaman pozitif mikroekonomi, yatırımcının yatırım yapacağı zaman firmaların hisselerinin hangi durumlarda düşüp hangi durumlarda yükseleceğini anlamasını sağlar.

Mikroekonominin Methodları

Mikroekonomik projeler, Léon Walras’ın 1874 senesinde yazdığı ‘Elements of Pure Economics’ kitabında anlatmış olduğu denge teorisine ve Alfred Marshall’ın 1890 senesinde yazdığı ‘Principles of Economics’ kitabında okuyanlara sunulan kısmi denge teorisi baz alınarak yapılıyor. Marshall ve Walras’ın teknikleri, neoklasik ekonomi teknikleri olarak görülüyor. Bu sebeple mikroekonominin nasıl ve ne için uygulandığını anlamak gerektiğinde neoklasik ekonomiye bakmak gerekiyor.

Kısaca mikroekonomiyi özetleyecek olursak, mikroekonomi, ekonomiyi firmalar, tüketiciler, endüstriyel düzeyde inceleyen disiplindir. Yunancada mikros kelimesinden türetilen mikro iktisatta, iktisadi mesele ile etkinlik üzerinde durulur; nasıl üretilecek, kimler için üretilecek, ne üretilecek, üretimde-dağılımda-bölüşümde etkinlik var mı gibi soruları incelemeye çalışılır.

Leave a Comment

error: Content is protected !!