Konut Kredisi Süreci Nasıl İşler?

Bankalardan alınacak konut kredisi ev almak isteyen ve belli bir birikimi olan herkesin sıklıkla başvurduğu yöntemler arasında yer alıyor. Bazı insanlar da akraba eş dosttan dolar – altın borç ederek ev alır. Krediyi almadan önce, tüm bankaların güncel konut kredi faiz oranları ve vadelerini, konut kredisi şartlarını ve konut kredisi süreci nasıl işler konusunu araştırmak gerekiyor. Öncesinde de konut kredisi araştırmasına başlamadan önce ne kadar paranız var ve ne kadar kredi çekeceksiniz? Bu noktayı belirlemeniz gerekiyor. Bazı bankalar, yüzde 10 sizin sermayeniz olmak üzere evin tutarının yüzde doksanına kadar kredi veriyorlar. Özellikle de pandemi sonrasında böyle bir kolaylık sağlanmıştı. Başka dikkat etmeniz gereken; konut kredisi sürecidir. Konut kredisi süreci nasıl işler sorusu soruyorsanız, kredi ile ev alma niyetiniz var demektir. O halde gelin, bu süreçte dikkat edeceğiniz noktalara değinelim.

Konut Kredisi Başvuru Öncesi

Konut Kredisi Başvuru Öncesi dikkat edilecek noktalardan biri; ev almak için ne kadar paranız olduğudur. Hiçbir sermayeniz yoksa ev kredisi alamazsınız. Yani peşinat olması şart. Ayrıca uzun vadelere yayılacak kredi geri ödemelerini ödeme gücünüz olacak mı? Şu an geliriniz düzgün olabilir ama birkaç yıl devam edecek olan bu kredi geri ödeme sürecinde; işsiz kalırsanız krediyi nasıl geri ödeyeceksiniz. B planınız var mı? Belli bir miktar paranız var ve düzenli geliriniz de olmaya devam edecekse; konutu da gözünüze kestirdiyseniz şimdi hangi banka uygun konut kredisi veriyor araştırmasına başlayın. Günümüzde Internet sayesinde tüm bankaların konut kredi faiz oranlarını görebileceğiniz güncel programlar var. Tek tek bankalara gitmenize gerek yok. Size en uygun krediyi verecek bankayı da tespit ettikten sonra artık bankaya başvuru zamanı geldi demektir.

Konut Kredisi Başvurusu

Bankanızı belirledikten sonra bizzat bankaya giderek ön başvuru niteliği taşıyan ilk başvurunu yaptınız ve onayı beklemeye başlayacaksınız. Kredi onaylanmasının ardından almak istediğiniz konut-ev için ekspertiz raporu oluşturulacaktır. Ekspertiz banka tarafından, anlaşmalı kurumlarca seçilir ve evin durumunu belirlemek için görevlendirilir. Ekspertiz evin ederinden tapu kayıtlarına kadar her şeyi araştırır. Burada da bir pürüz çıkarsa, ev- konut ipotekli ise başınız ağrıyacaktır. Evin herhangi bir haciz işlemine tabi olmadığından emin olun. Banka bu ekspertiz raporundan sonra sizden gerekli evrakları ister. Tapu dairesinden randevu almak, banka onayından sonraki aşamadır. Siz, satıcı ve banka görevlisi ile beraber Tapuya gideceksiniz ve gerekli işlemleri yapacaksınız. Banka görevlisinin sizinle gelmesinin nedeni; devir işlemi sonrası ipotek koyması içindir. Size verilen kredi için tapu sizin adınıza geçtikten sonra ipotek işlemi gerçekleşir. Taksitlerinizi bitirdiğinizde de ipotek ortadan kalkar. Konut kredisi başvurusu süreci böylece sonlanmış olacaktır.

Leave a Comment

error: Content is protected !!
1