İyi Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır

Zeytin yağının iyi mi kötü mü olduğunu anlamak için, zeytinlik bahçemiz olmasına gerek yok. Ya da bu konuda yıllarca deneyim sahibi olmaya da gerek yok. Basit birkaç ip ucu yeterli olacaktır. İyi zeytinyağı nasıl anlaşılır? İyi bir zeytin yağı meyve-çim ve zeytin kokar. Bir çay kaşığı aldığınızda ağızda hemen erir. Kalitesinden dolayı bir yudum aldığınızda geniz yakar. Hakiki zeytin yağının öz kütlesi suyun öz kütlesinden ( birim alana düşen kütlesi) daha hafiftir. Bu yüzden bir bardak suya birkaç damla damlatın, kabarcıklar senfonisi eşliğinde su üstüne çıkacaktır. Zeytin yağı baloncuk çıkarmazsa, hakiki değildir. Gerçek zeytinyağının tonu hafif yeşilimsidir. Sarı filan değildir. Ayrıca yanlış bir kanı var ki; kaliteli zeytinyağının bir belirtisi olarak; yağın buzdolabında katı bir hale dönüştüğünü savunan insanlar bu konuda yanlış düşünüyorlar. Zeytinyağının İçine başka maddeler kattığınızda bu sıvı yine donacaktır. Dolayısıyla bu bir ölçü olamaz. Bütün yağların birim hacme düşen kütleleri yani başka bir ifade ile Öz kütle değerleri düşüktür ve dolapta sudan daha çabuk donarlar. O halde İyi zeytinyağı nasıl anlaşılır? Sorusunun cevabı; dolapta çabuk donan zeytinyağı değildir.

Kaliteli Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır

Zeytinyağı diğer yağlara göre daha pahalıdır. Zeytinyağının iyisi nasıl anlaşılır sorusunun ilk yanıtı; sıradan yağlardan daha pahalı olmasıdır. Buna dikkat edin. Bu nedenle diğer yağların fiyatına verilen ve size zeytinyağı olarak sunulan bir oluşum zeytinyağı değildir peşinen bu yargıya sahip olabilirsiniz. Laboratuvar ortamlarında zeytinyağının kalitesi araştırılırken zeytinyağı serbest asitlik değerine ve içerdiği oksijen oranına bakılmaktadır. Elbette halk olarak böyle bir analiz imkanımız olmadığı için zeytinyağının iyi olup olmadığını anlamaya yardımcı olacak kriterleri bakmamız yeterli olur. Ek olarak bazı satıcılar bozulmaya yüz tutmuş olan zeytinyağını satışa çıkarmış olabilir. Duruma karşı uyanık olmakta yarar var. Şişeyi açıp kokladığınızda zeytinyağı ekşi bir koku veriyorsa ve yukarıda söz ettiğimiz zeytin kokusu çim kokusu karışımı bir koku vermiyorsa uzak durmanız da yarar var. Zeytinyağı ne kadar kaliteli olursa olsun raf ömrü 2 senedir. Bu süreyi aşmış olan yağ bozulacaktır. Bozulmuş zeytinyağı zehirler mi sorusu da çok sık soruluyor değişecek olan zeytinyağı tadı hiç hoşunuza gitmeyecektir. 2 yıldan fazla süredir muhafıza ediliyorsa kimyasal olarak bozulma gerçekleşir ama içtiğinizde zehirlenme gerçekleşmez. Zeytinyağını muhafaza etmek için serin ve karanlık bir yerde tutmak gerekir.

Zeytinyağı Neye İyi Geliyor

Akdeniz ikliminin doğurduğu en sağlıklı diyetlerden biri olan Akdeniz diyetinin başlıca kahramanı zeytinyağıdır. Boğaz ağrısı ses kısıklığı bademciklerin şişmesi durumunda sabah bir çorba kaşığı içmek sizi zinde tutar. Bu yağ her organımıza iyi geliyor. Kalbe damarlara ve mideye yararları vardır. OMEGA yağ asitleri insan sağlığının dostudur ve zeytinyağı bu yağları içermektedir. Filtre edilmiş zeytinyağı berraktır, filtre edilmemiş, mat olan ve dibinde zeytin parçacıkları olan zeytin yağları da hakikidir. Yani filtre edilmemişse, sahtedir şeklinde bir kanıya varmak yanlıştır. Önemli olan şey; yağı güneş ışığına maruz bırakmayın! Salatalarınızda bol bol kullanmaya bakın. Pahalı balıklardan alacağınız Omega yağlarını zeytinyağından alın.

Leave a Comment

error: Content is protected !!
1