Hidrojenin Tanklarda Depolanması

Hidrojenin tanklarda depolanması karmaşık bir prosestir. Malzemeye zarar vermemek için hidrojenin bir depolama tankı ile nasıl etkileştiğini anlamak önemlidir. Hidrojen sıvıdır ve yüzeye yapışır. En etkili depolama tankları, hacimce yüzde 2 ila 3 hidrojen yoğunluğuna sahip olabilir. Hidrojen uzun süre depolanabilir ve büyük enerji depolama kapasitesine sahiptir. Bu kolaylık ve imkan, hidrojeni enerji kıtlığını önleyerek uzun süre enerji depolamak için ideal bir çözüm haline getirir. Hidrojen depolama tesisleri, yenilenebilir enerji üretiminin hızla arttığı, bir dünyada önemlidir.
Pin

Hidrojen Depolama

Hidrojeni depolamanın sayısız yolu vardır. Kriyojenik sıvı, basınçlı gaz veya metalik alaşım matrisinde saklanabilir. Kimyasal öncü formda da taşınabilir. Bugün bundan bahsetmiyor olsak da, hidrojen depolama sistemleri onlarca yıldır çeşitli uygulamalarda kullanılıyor. Enerji sektöründe hidrojenin karbondan arındırma sürecinde önemli bir rolü vardır. Yandığında hidrojen, bir sera gazı olan karbondioksit ile reaksiyona girer. Doğal gaz, kömür ve ağır petrol yaygın hidrojen kaynaklarıdır. Bu yakıtların her biri atmosfere yılda yaklaşık 560 ton karbondioksit salar.

Hidrojen, evrende en bol bulunan elementlerden biridir, ancak dünyada yalnızca bileşik olarak bulunur. Hidrojenin küçük moleküler boyutu onu çok yanıcı madde haline getirir. Ayrıca kapalı alanlarda patlamalara neden olma riski vardır. Hidrojen boru hatlarına zarar verebilir. Oldukça yanıcıdır ve 298 K’de yüksek bir ısıl değere sahiptir. Ancak sıcaklığı benzine göre daha düşüktür. Yüksek maliyetine rağmen hidrojen, yeraltı tuz yataklarında depolanabilir. Bu yöntemin avantajları arasında yüksek kapasitede depolama imkanı sunması, düşük basınç ve oda sıcaklığında depolama imkanı olarak sıralanabilir. Hidrojenin çıkarılması ve depolanması süreci esnektir. Bir tuz yatağında depolanan hidrojen miktarında herhangi bir sınırlama yoktur.

Onlarca yıldır, bu yöntem doğal gazın depolanması için kullanılmıştır. Ancak, uygulanması diğer seçeneklere göre daha pahalıdır. Hidrojeni güvenli şekilde depolamanın anahtarı, hidrojenin farklı jeolojik oluşumlardaki davranışını anlamayı gerektiriyor değerli okurlar. Hidrojenin hareketliliğini ve reaktivitesini anlamak çok önemlidir. Hidrojen elektrolizörleri, dünyanın enerji ihtiyacının %24’ünü karşılamaya yardımcı olabilir.

Hidrojen elektrolizörleri, çalışmak için büyük miktarda elektrik gerektirir. 2040 yılına kadar dünyada 230 GWatt üzerinde elektrolizör kapasitesi olacak. 2030 yılına kadar Avrupa Birliği, yılda 32 milyon ton hidrojen tedarik ederek 40 GWatt elektrolizör kapasitesi oluşturmayı hedefliyor. Günümüzde bile Avrupa’da hidrojeni yakıt olarak kullanan şehir içi ve şehirler arası otobüsler üretilmeye başladı. Egzoz çıktısı doğaya zarar vermeyen hidrojen yakıtı atık olarak su buharı bırakıyor.

Leave a Comment

error: Content is protected !!