Akciğer Kanseri Belirtileri

Akciğer kanseri belirtileri büyük ölçüde değişir ve kanserin tipine ve lokalizasyonuna bağlıdır. Hastalık tüm vücuda yayılana kadar bazı kişilerde herhangi bir belirti olmayabilir. Bazı yaygın semptomlar arasında sürekli öksürük, açıklanamayan kilo kaybı ve kanlı öksürük bulunur. Bazı durumlarda, akciğer kanseri o kadar büyüyebilir ki, altta yatan bir kan damarını tahriş edebilir ve ciddi kanamaya neden olabilir. Akciğer kanseri belirtileri bulantı, yorgunluk, şiddetli öksürük, bayılma ve göğüs ağrısını içerebilir.

En sık görülen akciğer kanseri türü, tüm vakaların yaklaşık% 25 ila 30’unu oluşturan skuamöz hücreli karsinomdur. Bu kanser formu skuamöz hücrelerde başlar ve akciğerin merkezinde, hava tüpünün yakınında büyür. Genellikle sigara ile ilişkilidir. Diğer bir akciğer kanseri türü adenokarsinom olarak bilinir ve genellikle akciğerin dış kısmında gelişir. Bu tip kanser hızla büyür ve teşhis konduğunda iş işten geçmiş olur.

Pin

Akciğer Kanserinin Belirtileri

Akciğer kanseri sigara içmeyenlerde de görülebilir. Erkeklerde ve kadınlarda kanserden ölümlerin bir numaralı nedenidir ve erken tanı esastır. Akciğer kanserinin en sık görülen belirtisi kronik öksürüktür. Akciğer kanserinin belirtileri nefes darlığı veya nefes almada zorluktur. Bu belirtiler genellikle akciğer tümörünün hava yolunu tıkadığını gösterir. Ek olarak, akciğer tümöründen gelen sıvı göğüste birikebilir ve nefes darlığına neden olabilir. Kronik öksürüğünüz varsa muayene için doktora gitmeniz önemlidir. Bu durum aynı zamanda nefes almayı zorlaştıran anemi ile de ilişkilidir. Akciğer kanseri ayrıca yüz ve boyun sinirlerini de etkileyebilir. Bu sinirleri istila ederse, semptomlar belirgin hale gelir. Ek olarak, akciğer kanseri omurgaya yayılabilir ve sırt ağrısı ve güçsüzlüğe neden olabilir. Küçük hücreli akciğer kanserinde tedavi hastalığın evresine, hastanın yaşına ve genel sağlık durumuna bağlıdır.

Görüntüleme testleri doktorların akciğer kanserinin evresini belirlemelerine yardımcı olur. Bu testleri kullanarak, doktorlar tümörün boyutunu inceleyebilir ve yakındaki lenf düğümlerine veya organlara yayılabilir. Bu, hastanın durumu için en iyi tedaviyi seçmelerine yardımcı olur. Tümör küçükse ve lenf düğümlerine yayılmamışsa, doktorlar cerrahi tedaviyi seçebilirler.

Akciğer kanseri, birçok insanı etkileyen yaygın bir kanserdir. 65 Yaşın üzerindeki insanlar için en yaygın kanserdir, ancak genç yetişkinler de hastalığı geliştirebilir. Erken evrelerde teşhis edilirse akciğer kanserinin prognozu % 50’dir. Kanser türü, kanserin invazivliğinde belirleyici faktördür. Küçük hücreli akciğer kanseri vakaların% 10 ila% 20’sini oluştururken, küçük hücreli dış akciğer kanseri geri kalanını oluşturur. Küçük hücreli akciğer kanserinde tedavi hastalığın evresine, hastanın yaşına ve genel sağlık durumuna bağlıdır. Bu semptomlar göğüste kalıcı ağrı veya nefes darlığı olabilir. Akciğer ve göğüs duvarı arasında plevral efüzyon adı verilen bir durum olan sıvı da birikebilir. Bu sıvı göğüs ağrısına ve nefes darlığına neden olur ve büyük miktarda sıvı kalp yetmezliğine neden olabilir. Bu semptomları yaşayan hastalar mümkün olan en kısa sürede bir doktora görünmelidir. Bir akciğer tümörü solunum yollarının daralmasına neden olarak nefes almayı zorlaştırabilir. Ayrıca akciğeri çevreleyen organları ve dokuları da etkileyebilir. Bazı durumlarda, akciğer tümörleri ses tellerine müdahale ederek ses kalınlaşmasına yol açabilir. Tedavi sonrasında akciğer kanserinden kurtulanların kanserin tekrarlanmadığından emin olmak için periyodik muayeneleri yapılmalıdır. Bu takip muayeneleri düzenli BT taramalarını ve göğüs röntgenlerini içerecektir. Tedaviden beş yıl sonra ve kişinin hayatının geri kalanında sık izleme yapılması önerilir. Akciğer kanseri, önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Akciğer kanseri tedavisi cerrahi, kemoterapi ve radyasyonu içerir. Hastanın aldığı tedavi türü, hastalığın evresine, kanserin türüne ve hastanın genel sağlığına bağlı olacaktır.

Leave a Comment

error: Content is protected !!
1