SSL Nedir? Nasıl Çalışır?

İnternete bağlanan web tarayıcıları ile sunucu tarafından beraber kullanılan teknolojiye SSL teknolojisi denir. Hem sunucu kısmında hem de tarayıcı kısmında birer farklı şifreleme sistemi kullanılmaktadır. Sunucu tarafında kullanılan şifreleme sistemi Private key olarak adlandırılır. SSL nedir nasıl çalışır sorusunun cevabı basitçe şöyledir: Tarayıcı tarafında ise Public Key şifreleme sistemi kullanılır. Bu algoritma ile milyonlarca web sitesi güvenli bir şekilde iletişim sağlar. Secure Sockets Layer olarak açılan SSL aslında şifreli kanal üzerinden veri iletişimini sağlar. Site güvenliğini sağlama görevi yoktur. Bu protokol şifre güvenlikli bir iletişim sağlar. Tarayıcı ile sunucu arasındaki iletişimin güvenli olması için SSL gereklidir.
Pin

SSL Kurulumu

Son derece basit bir işlemle SSL kurulumunu yapabilirsiniz. Bunun için Plesk paneline girilir ve bu alanda SSL-TLS sertifikaları seçilir. Giriş yaptığınızda sistem size SSL sertifika ekle yönlendirmesi yapar. Bu yönlendirme CSR kodunu üretmek için gerekli butona basıldıktan sonra işlem tamamlanır. Ziyaretçilerin arama motorlarında arama yaparken bazen girdikleri sitelerde ” bu site güvenli değildir” uyarısı aldığını görürüz. Bu sitelerde SSL kurulumu yapılmadığı için, tarayıcı ile sunucu arasındaki veriler şifrelenmediği için üçüncü taraflar tarafından verilerin çalınması söz konusudur. Bu yüzden her web sitesinde SSL sertifikası gereklidir.

Telefonlarda SSL Bağlantı Sorunu

Bazen kullanıcılar telefonlarla bir web sitesine girmek istediklerinde, SSL bağlantı hatası alırlar. Bu hatayı düzeltmek için önce telefonun tarih-saat ayarının doğru yapmak gerekir. Ardından bağlantı şeklini güncellemek gerekir. Wi-Fi ile bağlanıyorsanız modemi açıp kapatmak yeni bir IP almanızı sağlar. SSL sertifikalarının süresi 1 yıldır. Ücretsiz sertifika almak isteyenler sslforfree.com sitesine giriş yaparak bu işlemi ücretsiz yapabilirler. Ücretli SSL sertifika almak isteyenler için Comodo, Amazon gibi büyük şirketler hizmet vermektedir. SSL analizi kavramı da merak ediliyor. SSL sertifikasının; data akışı sağlanırken bireysel bilgilerin aktarılması durumunda oluşabilecek güvenlik açıklarını kapatmaya yaradığını açıklamıştık. SSL sertifikasının güvenli şirketlerden alınması önemlidir. Çünkü SSL hizmetini sunan şirketler güvenilir değilse yine tarayıcı ile sunucu arasındaki şifreleme işlemi, verileri korumaya yetmez. Bu yüzden SSL sertifikası alırken Comodo, Amazon gibi şirketler tercih edilmelidir.

Leave a Comment

error: Content is protected !!
1