SPK Sınavı Nedir?

SPK sınavı her yıl içinde veya yıl içinde birkaç kez düzenli olarak yapılan bir lisanslama sınavıdır. Sermaye piyasaları alanında çalışıp faaliyet göstermek isteyen kişiler mesleki yeterliliklerini, bilgi, beceri ve tecrübelerini bu sınav aracılığıyla belgelendirip üst düzey yönetici veya uzmanlık unvanlarında görevlerini icra edebilirler.

SPK Sınavına Kimler Girebilir?

SPK sınavına birçok alandan kişiler girebilir ancak sınava girebilecek kişilerde bir takım kriterler aranmaktadır. Bunlar;

  • Üniversite mezunu kişiler
  • Bankalarda veya aracı kurumlarda çalışıp faaliyet göstermek isteyen kişiler

SPK sınavına girerek kendilerini banka ve aracı kurumlarda üst düzey yönetici veya uzman konumuna getirebilirler.

SPK Sınavına Nasıl Hazırlanılır?

Öncelikle bu tip sınavlar çok fazla emek isteyen sınavlar olmasından mütevellit kişilerin hem üniversite hayatında almış olduğu derslerdeki bilgi birikim ve tecrübelerinin yanı sıra, sınav süresinde değişiklik gösteren mevzuatlara da tam anlamıyla hakim olmaları gerekmektedir ve bu sebepten ötürü sürekli güncel mevzuat değişiklerini takip ederek sınav sürecine her daim hazır olmalıdırlar.

Sistemli ve kapsamlı bir şekilde sınava çalışıp hazırlanan adayların bu lisanları alamaması için hemen hemen hiçbir sebep yoktur. Günde 8-12 saat emek verip çalışan adaylar için her şey daha rahat olacaktır.

SPK düzey 1 sınavı lisanslama sınavları arasında diğer sınavlara nazaran daha kolay olmakla beraber sistemli çalışma sonucunda ilk girişte kazanılabilecek bir sınav türüdür. Sınava girecek adaylar belirli program dahilinde her gün derslerine odaklanmalı ve belirli bir sistem içerisinde programlarını bozmadan çalışmalıdırlar ayrıca bunun yanı sıra www.mevzuat.gov.tr adresinden güncel mevzuat değişiklerini takip etmelidirler.

SPK sınavına hazırlanırken önceki dönemlerde çıkmış sorular iyi analiz edilmeli ve saptanmalıdır ve bu soru tipleri analiz edilerek tekrar tekrar çözülerek başarıya ulaşmak daha kolay olacaktır.

SPK Sınavı için KPSS Şartı Nedir?

Sermaye piyasası uzman yardımcıları için Kamu Personel Seçme Sınavında KPSS1, KPSS2, KPSS3 veya KPSS28 puanı türünde en az 75(Yetmiş beş) ve üzerinde puan almak şartı aranmaktadır. Sınava katılacak adayların bu şartı mutlaka yerine getirmiş olmaları zorunludur.

SPK Sınavında Puanlama Nasıl Yapılır?

Sınavlarda başarılı sayılmak için başvurulan sınav konularının her birinden 100 üzerinden baraj olarak minimum 50 ve üzeri puan alınması ilgili lisans sınavına ait tüm sınav alanlarından elde edilen notların ortalama baraj olarak en az 60 olması gerekmektedir.

Aritmetik ortalama bu sınavlarda çok büyük önem arz etmektedir ve bu sebepten ötürü adayların rakiplerine nazaran daha çok soruyu doğru cevaplayıp aritmetik ortalamanın üzerine çıkması gerekmektedir. Ayrıca SPK sınavında yanlışların doğruyu götürmediğini bilinir.

SPK Belgesini Kimler Alabilir?

SPK lisans belgelerini üniversitelerin 4 yıllık bölümlerinden mezun olmuş herkes alabilir. Bu konuda herhangi bir fakültelerin bölüm ayrımcılığı yapılmamaktadır. Çok önemli bir ayrıntı olan SPK Düzey 1 sınavına girebilmek için ise üniversite mezunu olmaya gerek duyulmamaktadır yani lise mezunları bu lisanslama sınavına girebilmektedir.

Leave a Comment

error: Content is protected !!
Escort izmir Casibom Casibom Casibom jojobet moldebet efesbet getirbet