Sözel Meslekleri ve Maaşları

Lisede sözel öğrencilerinin seçebileceği, onları aç bırakmayacak meslekler var. Bu meslekler sözel meslekleri ve maaşları olarak listelenebilir. En az sayısal öğrencileri kadar saygın iyi para kazandıran daimi meslekler arasında popüler ilahiyat bölümleri var. Türkçe öğretmenliği günümüzde ikinci popüler meslektir. Coğrafya öğretmenleri de atama olursa ortalama bir memur maaşı alarak hayatlarını idame ettirebilirler. Sosyal bilgiler öğretmenliği de sözel meslekler arasında yıllardır yerini koruyor. Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü, halkla ilişkiler ve reklamcılık bölümü, okul öncesi öğretmenliği seçilebilecek bölümler arasında. Son zamanlarda özel eğitim öğretmenliği de çokça tercih edilir oldu. Tarih öğretmenliği, radyo TV ve sinema bölümü, gazetecilik de öğrenciyi aç bırakmayacak meslekler arasında.

Sözel Önlisans Bölümleri

Lisans programlarına yerleşemeyen öğrenciler sadece TYT puanı ile iki yıllık bölümlere yerleşebilirler. Bu macerayı 2 yıl bitiminde lisans tamamlama ile devam ettirebilirler. Örneğin Adalet bölümü ön lisans bölümü olmasına karşın, bölüm bittiğinde DGS dikey geçiş sınavı ile Hukuk Lisans bölümüne geçilebilir ve üniversiteye göre 2. veya 3. sınıftan başlanabilir. Sözel meslekleri ve maaşları konusu 2 yıllıklar için biraz çetrefilli bir konu zira adayların lisans tamamlama ile şansları artıyor. Ancak mesleki bölümlerden biri olan Aşçılık bölümünü bitirdiğinizde, hemen iş bulabiliyorsunuz. Aylık maaşınız 10 bin liradan az olmamak üzere iş başı yapabilirsiniz. Turist rehberliği ön lisans bölümü de hayata erken atılıp para kazanmak isteyenler için güzel bir bölümdür. Uygulamalı İngilizce ve çevirmenlik; 2 yıl boyunca bol bol İngilizce ile haşır neşir olmanızı sağlar. Çocuk gelişimi ön lisans bölümü, büro yönetimi ve sekreterlik bölümleri de geleceği olan bölümlerdir. Kendi iş yerinizi açacaksanız, saç bakımı ve güzellik hizmetleri bölümünü okuyarak kısa yoldan hayata atılabilirsiniz.

En İyi Sözel Meslekler

Animasyon ve Oyun Tasarımı, Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetimi, Arkeoloji ve Sanat Tarihi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Basın ve Yayın, Film Tasarım ve Yazarlık lisans bölümleri, Görsel İletişim Tasarımı, İslami İlimler, Sümeroloji gibi lisans bölümlerini okuyarak; akademik kariyerinize devam etmek için yüksek lisans ve doktora yapabilirsiniz. Beslenmede bilincin artması ile birlikte insanlar daha sağlıklı beslenmenin yollarını arıyorlar. Gastronomi ve mutfak sanatları işte bu ihtiyacı karşılayacak lisans mezunları yetiştiriyor. Bu öğrenciler, büyük restoranlarda, 5 yıldızlı büyük otellerde şef eğitmen veya aşçı olabiliyorlar. Sözel lisans ve sözel ön lisans bölümlerine girmeden önce, öğrencinin hangi mesleği yeteneği ölçüsünde sevdiğini ortaya çıkarması önemlidir. Öğrenci sevmediği bir işi ömür boyu yaparsa hem işinde başarılı olamaz hem de iş hayatından bir tat alamaz. Sözle bölüm mezunlarının özel sektörlerde istihdamı söz konusu olmaktadır bu nedenle Sözel meslekleri ve maaşları kavramı için bir genelleme yapılamaz. Çalışan kimse, çalıştığı yere çok iyi para kazandırırsa, maaşı da yüksek olur. Çalışan kişinin vazgeçilmez olması; çalıştığı iş yerini yükseltmesi ile mümkündür.

Sözel Meslekleri ve Maaşları

  • Aşçı lisans maaşları 6 bin ile 13 bin lira arasında değişiyor.
  • Coğrafya öğretmenliği maaşları 5.100 lira
  • Okul öncesi öğretmen maaşları 7 bin ile 7.500 lira arasında
  • Sanat tarihçisi ve Arkeolog istihdam edilirse 5.500 lira ile 6.300 lira alır
  • Türkçe öğretmeni maaşları 5.500 ile 6.000 lira arasında değişir.

Kendi alanınızda çok yetenekli iseniz; becerilerinizi internet ortamında kullanarak; kendi maaşınızı kendiniz belirleyebilirsiniz. İyi bir Türkçe öğretmeni iseniz, Udemy veya Youtube kanalı ile dersler vererek çok güzel paralar kazanabilir, test kitapları yazarak kazançlarınızı katlayabilirsiniz.

buraya tıklayarak “Engelli Emeklilik Şartları” konulu makalemizi okuyabilirsiniz.

Leave a Comment

error: Content is protected !!
1