Nesli Tükenen Hayvanlar

Nesli Tükenen Hayvanlar canlıların doğal düzenini sekteye uğratıyor. Zincirin bir halkası eksik olduğunda tüm zincir bundan zarar görür. Bunun fark eden Dünya Yaban Hayatı Koruma Fonu (WWF), hayvanları ve yaşam alanlarını korumak için çalışan en önde gelen kuruluşlardan biridir. WWF, nesli tükenmekte olan birçok hayvanın yanı sıra pandalar, filler, gergedanlar ve balinalar gibi türleri de koruma altına almaya çalışıyor.

Nesli tükenmekte olan hayvanlar korunmalıdır. California Condor türü kuş bir zamanlar nesli tükenmekte olan bir türdü ancak şimdi bu türden kalan 27 kuş koruma altına alındı. Bu kuşların ömrü 50 yıldır. Nesli tükenmiş hayvanlar doğal yaşam için büyük bir sorun oluşturuyor. San Diego Hayvanat Bahçesi, 13.000’den fazla nesli tükenmekte olan türden örnekleri tutan dünyanın en büyük DNA bankasına sahiptir. Cincinnati Hayvanat Bahçesi ve Botanik Bahçesi, 60’tan fazla hayvan ve 150 bitki türünün DNA bankalarını barındırıyor. Audubon Derneği, 35 tür için bir genetik bankası olan bir diğer önemli merkezdir.

Dünyada nesli tükenen hayvanlar arasında bir maymun türü var. İnsanları büyük ölçüde rahatsız eden sevimli ve yaramaz maymun türü nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bir diğer hayvandır. Aye-aye maymunu, yaygın olarak popüler olmasa da doğu Afrika kıyılarındaki bir ada olan Madagaskar ormanlarında bulunan nadir bir maymun türüdür. Bu tür bir metre uzunluğa kadar büyüyebilir ve böcek larvalarını yer. Bu maymunun türünün yok olması dünyada böceklerin artmasına yol açıyor.

Nesli tükenmekte olan hayvanlara diğer örnek, derisi altın renkli zehirli kurbağadır. Bu hayvanlar habitat tahribatı ve aşırı avlanma nedeniyle kritik olarak tehlikede. Tür hedeflenen bir hayvan olmamasına rağmen, insanlar balık tutarken yanlışlıkla onları öldürmekteler. Bu hayvanlar aynı zamanda bazen köpekler tarafından yayılan bir dizi hastalığa da maruz kalırlar.

Dünyada nesli tükenmekte olan hayvanlar arasında Javan Gergedanı var. Endonezya ve Hindistan sulak alanlarında yaşayan bu hayvanın nesli tehlike altında. Doğru devlet politikaları ile bu hayvan türü kurtarılabilir. Nesli tükenmek üzere olan hayvanlar arasında hazar kaplanı da bulunuyor. Bu hayvan Afganistan’da yaşıyor. 50 yıl öncesine kadar Rusya’da da yaşayan Hazar Kaplanının nesli tükenmek üzere.

Nesli tükenen canlılar arasında Moa türü büyük kuş var. Bu kuş türünü insanlar avlayarak tüketti. Soyu tükenmekte olan hayvanlar arasında 90 yıl öncesine kadar Avustralya’da yaşayan Tazmanya kurdu da var. Nesli tükenmekte olan canlılardan biri de çizgili sırtlan türü bulunuyor ki bu hayvan Asya Afrika ve Hindistan gibi geniş bir coğrafyada yaşamını sürdürüyordu.

Nesli tükenen ilginç hayvanlardan biri de kuzey okyanus balinalarıdır. Ağırlıkları 70 tona ulaşan bu balina türü avlanma nedeni ile tükenme noktasına geldi. Dünyada nesli tükenen canlılar arasında yer alan kuzey Lemur isimli hayvan 28-30 cm boyunda çok aktif bir hayvandır. Madagaskar’da yaşamış olan bu tür meyve ve yapraklarla besleniyor. Nesli tükenmiş olan hayvanlar için yapılacak bir şey yok ama tükenmeye yüz tutan hayvanlar için; DNA bankaları kurularak bu hayvanların gelecek nesiller için de canlı çeşitliliğini sağlaması ve doğal dengeyi koruması için çalışmalar sürüyor.

Dünyada nesli tükenmek üzere olan hayvanlardan biri de Asya filidir. Bu fil türü milattan önceki 3 milyon yılda da yaşamış ve milattan önce 100 yılında nesli tamamen tükenmiş bir türdür. Dünyada nesli tükenmiş olan hayvanlar arasında Polonya Rusya ve Ukrayna’da yaşayan Kafkas Bizonu da yer alıyor. Ülkemizde de yaşayan bu hayvan, 1700’lü yıllarda tamamen yok oldu.

Leave a Comment

error: Content is protected !!
1