Kedilerde Mantar Enfeksiyonları ve Sebepleri

Evcil kediler de evin vazgeçilmez bireyleri oluyor, tüm aile fertleri onlarla sevgi bağını kurduklarında kedilerde en ufak bir hastalık bile aile fertlerini tedirgin etmeye yetiyor. Kedilerin hastalanması tüm aileyi olumsuz etkiliyor. Evde kedi besleyenlerin sık sık başına gelebilen bir kedi mantar enfeksiyonu hastalığından söz etmek istiyoruz. Evcil kedilerde mantar enfeksiyonu sorunu sık karşılaşılan bir sorun ancak bunu büyütmemek gerekiyor. Kedinizde mantar enfeksiyon belirtisi varsa endişeye kapılmadan makalemizi sonuna kadar okuyun. Böylece mantar enfeksiyonlarının sebebini, nereden ve nasıl bulaştıklarını, bu süreçte ne yapmanız gerektiğini, veterinerinizin teşhis ve tedavide nasıl bir yol izleyeceğini öğreneceksiniz.

Kedilerde Mantar Neden Olur?

Kedilerde mantar neden olur konusundan önce mantar nedir sorusunu cevaplandıralım: Kedilerde ve insanlarda ve diğer tüm hayvanlarda zaman zaman, pusuya yatmaktan kurtulup kendini belli eden bu mikroskobik canavarlar; sporla üreyen, ortam şartlarında üreme için canlı hücreleri kullanan bir nevi mikro organizmalardır.

Kedilerde mantar genel olarak topraktan bulaşıyor. Bu enfeksiyonlar; uyku modunda toprakta bolca bulunuyorlar. Kediler bahçede kolayca bu mantarı kapabiliyor. Mantarların hepsi zararlı değilse de bir kısmı hastalıklara yol açıyor. Kedinin bünyesinde kesik veya bir yara varsa; mantar çok daha kolay bulaşıyor. Başka bir canlının dışkısı ile de mantar enfeksiyonu bulaşabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kedilerle bulaşma riski çok yüksektir. Kedilere en çok bulaşan mantarlar; rinosporidiosis, sporotrikoz, feohipomikoz mantarı; aspergilloz, kandidiyaz, koksidiyoidomikoz isimli mantarlar olarak sıralanıyor.

 Kedilerde Mantar Belirtileri Nelerdir?

Kedinizde burun kanlı akıntısı varsa, kediniz sık sık hapşırıyorsa, kedinizin gözlerinde anormal değişimler varsa, ateş, nefes almada zorluk, körlük ishal varsa ve kediniz kilo kaybediyorsa mantar olma ihtimali yüksektir. Bu belirtilerin ortaya çıkış zamanını veterinerinizle paylaşmalısınız. Mantar varlığında kediniz daha az yer ve hareketli aktivitelerden uzak durur. Yorgun ve bitkin olur. Mantarlar aslında yaşadığımız dünyada her yerde varlar. Ancak harekete geçmek için, canlı organizmalara ihtiyaçları vardır. Aksi halde pasif olarak kalmaya devam ederler. Mantarları virüsleri ve bakterileri; dizginleyen tek kuvvet vardır: Bağışıklık sistemi. Kedilerde insanlarda ve tüm canlılarda; bu tür mikroplara karşı iç sistemi koruyan güçlü bir bağışıklık sistemi vardır. Bu sistem; zayıflarsa tüm bakteriler virüsler ve parazitler için üreme alanı açılır. İstisnasız olarak tüm hastalıklarda, enfeksiyonların ortaya çıkış süreci; zayıf bağışıklık sisteminin yeterince etkin olmamasıdır. Dışarıdan müdahalelerle verilen ilaçlar ( anti biyotikler ) bağışıklık sistemine yardım ederler. Çoğu zaman da hasta; bu sayede kurtulur. Özellikle bağışıklığı zayıf olan; her hastalıkta mutlaka ilaçla iyileşen zayıf bünyeli kedilerin, kedi mantar enfeksiyonu kapma olasılığı daima yüksektir.

Kedilerde Mantar Nasıl Teşhis Ediliyor?

Tam donanımlı bir klinikte veterineriniz; idrar tahlili tam kan sayımı ve kan profiline bakarak teşhis koyabilir. Makalede belirtiğimiz fiziksel belirtiler de kedide mantar enfeksiyonu teşhisi için yeterli olabilir. Klinikte yapılacak en önemli çalışma; enfeksiyonun türünü ortaya çıkarmaktır ki bu da LAB ortamında kolayca yapılabilir. Mantarın türü ortaya çıkarıldıktan sonra da tedavi aşamasına geçilir. Ancak kedi sahibi olarak sizin; kedi kakasına temas etmemeniz gerekiyor. Kedinin altlığını değiştirdiğinizde plastik kalın eldiven takabilirsiniz. Kedide açık yaralar varsa elle bu yaralara temas etmeniz tehlikeli olabilir. Bu süreçte kendinizi mantar enfeksiyonundan korumanız gerekiyor.

Veteriner Kedi Mantarını Nasıl Tedavi Edecek?

Veteriner kediniz için topikal merhemler önerecektir. Kedinin içtiği suya katılacak ilaçlar yazacaktır. İlaç ve tedavi süreci devam ederken; veterinerinizin belirttiği tarihlerde hastalığın kontrolünün yapılabilmesi için, kontrol zamanlarını kaçırmayın. Bazı kedi mantarları çok ciddi sinir tahribatları yapabildiği için; tedavi sürecinde dikkatli olmakta yarar vardır. Ortalama olarak bir iki hafta içinde kediniz, doğru ilaçlarla eski haline dönecektir.

Kedi Mantarı İnsana Geçer mi?

Yukarıda bazı kedi mantar türlerine değindik; evinde kedi besleyen hayvan severlerin, her zaman için, hayvanlardan mikrop kapma riski vardır. Kedi mantarları da bu tehlikeyi barındırırlar. Onlar için gerekli olan tek şey; kontrolsüzce üreyebilecekleri zayıf bir canlı hücre bulmaktır. Bu hücre, kedi hücresi de olabilir insan hücresi de. Bu yüzden kedi mantarı söz konusu olduğunda; kedi ile aranıza mesafe koymakta yarar vardır. En azından veterineriniz; kedinizi tedavi edene dek.

Leave a Comment

error: Content is protected !!
1
Escort izmir Casibom Casibom Casibom jojobet moldebet efesbet getirbet