Karaciğer Yağlanması Neden Olur?

Karaciğer yağlanması günümüzde sık rastlanan bir hastalık haline gelmiştir. Bunun birden fazla nedeni bulunmaktadır. Bunun sebebini net olarak öğrenebilmek için gerekli testlerin yapılması önerilmektedir. Doktorun yapacağı teşhis sonucunda karaciğerin genel durumu ve neyden kaynaklı olduğu ortaya çıkar. Bunun dışında sağlıklı insanlarda karaciğerinde bulunan yağ oranı azdır. Bu sebepten ötürü de karaciğer yağlanması ile ilgili herhangi bir sorunla karşılaşmaları mümkün değildir.

Karaciğer yağlanmasının baş nedenleri sıralayacak olursak;

  • Sağlıksız beslenme
  • Fiziksel aktivitenin yetersiz olması
  • Vücuda zarar veren maddelerin kullanılması
  • Aşırı alkol

Gibi sebepler baş nedenler olarak sıralanmaktadır. Yapılan araştırmaya göre ülkemizin nüfus oranının yaklaşık olarak %25’inde karaciğer yağlanması görülmektedir. Bu sebepten ötürü karaciğerde fonksiyonel yapısal bozukluğun olması mümkündür.
Pin

Karaciğer Yağlanması Nedir?

Karaciğer yağlanması nedir? Sorusu İnternet arama sayfalarında sıklıkla aranan bir soru haline gelmiştir. Hücrelerin anormal seviyeye çıkarak karaciğerin yağ biriktirmesi ile meydana gelen bir durumdur. Uzmanlar bu konuda uyarıyor. Karaciğerde meydana gelen yağlanma oranının yükselmesi sonucunda karaciğerde iltihaplanma söz konusu olabilir. Bu durum dönüşü olmayan bir durum olarak açıklanmaktadır.

Karaciğer yağlanması sonrası vücut fonksiyonları tam olarak çalışmaz. Bununla birlikte karaciğer harabiyeti meydana gelmektedir. Bu sebepten ötürü yaygın olarak görülen karaciğer kanserinin oluşması söz konusudur. Ayrıca akciğer kanserinden sonra, karaciğer kanseri çok fazla görülmektedir.

Karaciğer yağlanması sonrası vücutta göz ile bir direnç düşmesi gözlemlenir. Bu durum karşısında kişinin hayatını kaybetmesine neden olması yüksektir. Bu sebepten ötürü vakit kaybetmeden bir doktora görünmeniz önerilmektedir.

Hepatosteatoz olarak da isimlendiren bu hastalık son evreye doğru ortaya çıkar. Ayrıca kendini belli etmeden ilerleyeceği için sinsice ilerleyerek fonksiyon kaybınızın olmasına neden olur.

Karaciğer yağlanması genelde tesadüf eseri öğrenilmektedir. Herhangi bir rahatsızlık için hastaneye gidildiğinde ya da ultrasonografik incelemeler sonucunda görülür. Fakat zamanla hastalık şekil değiştirerek farklı hastalıkların oluşmasına neden olmaktadır. Karaciğer yağlanması teşhis edildiği andan itibaren hemen tedavisine başlanması önerilir. Ayrıca düzenli olarak kontrollerin yaptırılması önerilmektedir.

Karaciğer Yağlanmalarının Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer yağlanmasının belirtileri ilk evrede ortaya çıkmayacağı için kendini belli etmez. Ayrıca belirli bir duruma gelene kadar kendini beli etmeyerek sinsice hızlı ilerler. Fakat hastalığın ilerlemesiyle yağlanma oranında ciddi artış gözlemlenir. Bununla birlikte karnının üst kısmında basınç oluşarak doluluk hissiyatı verir.

Karaciğer yağlanması sonucunda zamanla karaciğer büyür. Bu sayede çevre doku ve kemiklere şiddetli bir basınç uygulayarak çekilmez bir halde olmanızı sağlar. Karaciğerde ileri seviyede bir yağlanma mevcutsa karaciğer kaburgaların arasına girerek iğne gibi batarak basınç yapar. Bunun tedavisine doktorun fiziki muayene yaparak başlaması an meselesidir.

Karaciğer yağlanmasının belirtileri;

  • Kaşıntı
  • İştah kaybının olması
  • Göğüs ve karında şiddetli ağrı
  • Aşırı halsizlik ve yorgun düşme
  • Mide bulantısı ile kusmanın olması
  • Sarılık

Karaciğer Yağlanmasının Nedenleri Nelerdir?

Karaciğer yağlanmasının birçok nedeni bulunmaktadır. Herkesin bildiği gibi vücuttaki yağ metabolizmasında en önemli görevi yapan organ karaciğerdir. Enzim dengeleri ve çalışma düzeni bozulduğunda karaciğerde yağlanma meydana gelir. Bunun için birden fazla etkenin olduğunu söylemek mümkündür. Karaciğer yağlanmasının en büyük etkenlerden bir tanesi düzensiz beslenmedir.

Karaciğer yağlanmasının nedenleri olarak günlük olarak alınan yağ miktarı, öğün aralıkları ve uyku vakitleri gibi sürelerde dengeli biçimde olmadığı durumunda karaciğerde belirli bir zaman sonra yağlanma meydana gelmektedir. Özellikle otuz yaş üzeri insanlarda sıklıkla ortaya çıkan bir durumdur.

Karaciğer yağlanması sağlıksız beslenene kişilerde sıklıkla ortaya çıkan bir hastalıktır. Beslenme dengeli olarak yapılmadığı için karaciğerde yağlanma hızla ilerlemektedir. Karaciğer yağlanmasının nedenleri arasında;

  • Hamilelik
  • Sağlıksız diyet yaparak aç kalma
  • Wilson hastalığı
  • Sporsuz bir yaşam
  • Düzensiz beslenme ve yaşam
  • Vücudun yağ tutmasını sağlayan besinler
  • Yüksek oranda kolesterol
  • Sağlığınızı olumsuz yönde etkileyen
  • Toksin içeriği yüksek olan besinlerin tüketimi
  • Tüksek kolesterol
  • Sürekli kullanılan bazı ilaçlar
  • Alkol ve sigara kullanımı
  • Obezite
  • Hızlı kilo alıp verme
  • İnsülin direnci ve diyabet hastalığı

Karaciğer yağlanmasının görülme aralığı kadın ve erkek bireylerde aynı olmaktadır. Ancak orta yaş ve üzerindeki bireylerde karaciğer hastalığına yakalanma oranı gençlere oranla daha yüksektir. Yetişkin bireylerin yaklaşık %30’unda görülen bu hastalık her 10 bireyden birinde karaciğerde enzimatik dengenin bozulmasına bağlı olarak ortaya çıkar.

Karaciğer Yağlanması Çeşitleri Nelerdir?

Karaciğer yağlanması hastalığı temel olarak üç farklı duruma bağlı biçimde görülür. Bunlar hamileliğe bağlı olarak gelişen akut akciğer yağlanması, alkol kullanımına bağlı olarak oluşan yağlanma ve son olarak alkol ya da hamileliğe bağlı olmayan basit karaciğer yağlanması durumudur. Genel olarak bu üç grup altında incelenen hepatosteatozda hastalığın ilerleme durumuna ve türüne bağlı olarak belirlenen evlere bulunur. Nedir peki bu karaciğer yağlanması evreleri nelerdir?

  1. Evre: En hafif görülen basit karaciğer yağlanmasıdır. Henüz bu evrede oluşmuş yağlanma karaciğerde harabiyet oluşumuna yol açmaz.
  2. Evre: Alkole bağlı olmayan bu evrede karaciğer yağlanmaya bağlı olarak inflamasyonlar ortaya çıkar.
  3. Evre: Fibrozis evresi olan bu üçüncü evrede, karaciğer dokuları sertleşerek bağ dokusuna dönüşür. Bu durum karaciğer harabiyetini gösterir.
  4. Evre: Karaciğer yağlanmasının en ileri seviyesi olan bu evrede karaciğer sirozu hastalığının gelişimi söz konusudur
Karaciğer Yağlanması Teşhisi Nasıl Konulur?

Diyabet ve Obezite hastalarında kan lipidlerinin yükselmesi ve karaciğer enzimlerinin kandaki seviyelerinin normalin üzerine çıkması karaciğer yağlanmasına ilişkin ön yanının koyulabilmesi için yeterlidir. Karaciğer yağlanması görülen hastanın sürekli alkol kullanma alışkanlığı yoksa eğer, bu tablo büyük bir ihtimal ile basit karaciğer yağlanması olarak tanımlanabilir.

Yağlanmanın kesin olarak teşhis edilebilmesi için ultrasonografisi, temografisi, manyetik rezonans (MR) ve karaciğer biyopsisi uygulamaları yapılır.

Hastanın tedavi sürecinin ne biçimde planlanacağına hastanın hepatosteatoza eşlik eden diğer hastalıkları ile yağlanmanın hangi evresi ve ne kadar süredir devam ettiği, kan bulguları gibi birçok faktörler değerlendirilerek doktorlar tarafından karar verilir. Karaciğer organında oluşan yağlanmanın ilerleyişinin durdurulması ve yağlanmanın ortadan kaldırılmasına ilişkin bir tedavi süreci hemen başlatılarak hastanın düzenli olarak kontrolden geçirilmesi sağlanmalı.

Leave a Comment

error: Content is protected !!
1