Karaciğer Kanseri ve Karaciğer Sirozu Nedir?

Karaciğer Kanseri ve Karaciğer Sirozu Nedir? Bu soru çok merak ediliyor; siz veya bir yakınınızın Karaciğer kanseri olduğundan şüpheleniyorsanız, bunun ne olduğunu ve nasıl teşhis edildiğini bilmek en doğal hakkınız. İnternette bununla ilgili binlerce yazı var. Ancak derli toplu bilgiyi size bir arada verebilen, ne aradığınız bilerek size en yararlı bilgiyi veren az sayıda içerik bulunuyor. Biz de sizin için bu içeriği hazırlayarak karaciğer kanseri konusunda sizleri bilgilendirmek istiyoruz.

Karaciğer kanseri semptomları ve tedavi seçenekleri farklıdır. Diğer kanser türlerinden bağımsız olarak, karaciğer kanseri, evreyi belirlemek için daha fazla test gerektirecektir. Diğer testler arasında kemik taramaları, bağırsak, meme ve mide muayeneleri ve laparoskopi adı verilen cerrahi bir prosedür yer alabilir. Doktorunuzun karaciğer kanserinden şüpheleri varsa kontroller önem kazanıyor.

Karaciğer Sirozu Nedir?

Ölümcül hastalıklardan biri olan Karaciğer sirozu nedir sorusunun cevabını arıyorsanız belli belirtileriniz var demektir. Karaciğer sirozu, çeşitli semptomları olan yaygın bir karaciğer hastalığıdır. Bazı durumlarda, hastalık a-semptomatiktir ve hiçbir belirtisi görülmez. Ancak dikkat edilmesi gereken bazı siroz uyarı işaretleri vardır. Bu yazıda, bu uyarı işaretlerinden bazılarının üzerinden geçeceğiz.

Karaciğer sirozunun ayırıcı bir özelliği, karaciğerin sert ve yumrulu olması ve kanın karaciğerden akmasını engellemesidir. Bunun için de basit ultrason testleri yapılıyor. Karaciğer gerekli proteinleri üretemediği için kan pompalamakta güçlük çeker. Bu olduğunda, portal damar tıkanır ve kanı karaciğere getiren basıncı arttırır. Bu, kanın yedeklenmesine neden olarak karın veya bacaklarda sıvı toplanmasına neden olur. Bazı hastalarda bu damarda artan basınç nedeni ile yemek borusu veya midede varisler ortaya çıkar.

Karaciğer Kanseri Nedenleri

Karaciğer kanseri nedenleri bilinmiyor doktorlar size şişmanlık, çok içki içmek hepatit virüsü gibi faktörleri sıralayacaklardır. Ancak günümüzde en yaygın olan nedenlerden bazılarını biliyoruz. Karaciğer kanseri hem erkeklerde hem de kadınlarda görülür. Tipik olarak kolonda başlasa da karaciğere yayılan kansere metastatik kanser de denir. Kanser ilk kez başka bir organda teşhis edildiğinden kanser hücreleri kolondan karaciğere yayılır. Kanserli oldukları için, metastatik kanser, ona neden olan orijinal organla aynı isimde ve türde kanser hücrelerine sahiptir.

Ailede hastalık öyküsü bulunmasına ek olarak, karaciğer kanseri taraması işlemi; risk faktörlerinin belirlenmesini ve nasıl tespit edileceğini içerir. Genellikle yüksek risk grubundaki kişiler için tarama önerilir ve düzenli olarak muayene edilmeleri gerekir. Kan testleri ve ultrason, hastalığı tespit etmek için yaygın olarak kullanılan iki yöntemdir ve bunlar ayrıca doktorlara karaciğerinizin düzgün çalışıp çalışmadığını da gösterebilir. Karaciğer kanseri olabileceğinizi düşünüyorsanız, vakit kaybetmeyin! Bu iş şakaya gelmez. Karaciğer hastalığı sizi yavaş yavaş öldürür.

Karaciğer Kanseri Tedavisi

Karaciğer kanseri tedavisi travmatik bir deneyimdir. Tedavi sırasında, tüm tedavi seçeneklerini oturup doktorunuzla görüşmeniz önemlidir. Doktorunuza anlamadığınız her şeyi sormalısınız. Tedaviyle ilgili beklentilerinizi tartışmalısınız. Farklı karaciğer kanseri türleri için farklı tedavi türleri etkilidir, bu nedenle hangi seçeneklerin sizin için en iyi sonucu vereceğini bilmek önemlidir. Ayrıca her tedavinin yan etkilerinin de farkında olmalısınız.

En yaygın tedavi biçimleri arasında kemoterapi cerrahiye alternatif olarak kullanılabilir. Radyasyon tedavisi başka bir tedavi seçeneğidir. Radyo dalgalarını veya elektrik akımlarını kullanarak karaciğere zarar vermeden tümör hücrelerini öldürebilir. Radyoembolizasyon ise tümöre kan akışını durdurmak için maddeler kullanır. Riskli olmasına rağmen, karaciğer nakil ihtiyacı ilerlemiş kanserli ve şiddetli sirozlu hastalara yardımcı olabilir. Bu prosedürler genellikle ayakta tedavi prosedürleri olarak gerçekleştirilir ve sınırlı seçeneklere veya sınırlı kaynaklara sahip hastalar için en iyi seçenek olarak kabul edilir.

Karaciğer Sirozu Belirtileri

Hepatosellüler karsinom olarak da bilinen karaciğer sirozu, karaciğer kanserine ilerleyebilir. Hastalık, karaciğer fonksiyonunun bozulması ile kendini gösterir ve başka sorunlara da neden olabilir. Karaciğer sirozu belirtileri arasında en göze çarpan belirtiler şöyledir:  Karaciğer hasarının ilk belirtileri karın veya bacaklarda sıvı toplanması olabilir. Bu sıvı bakteriyel peritonitin sonucu olabilir. Karaciğer hasarı ayrıca kan pıhtılaşma proteinlerinin üretimini yavaşlatarak, vücudun kolayca morarmasına neden olur. Fiziksel muayene siroz belirtilerini ortaya çıkarabilir. Şişmiş bir karın ve genişlemiş dalak iki yaygın belirtidir. Bazı insanlar ayrıca sarılık geçirirler ve dışkıları siyahtır. Diğer semptomlar arasında şiddetli karın ağrısı, yorgunluk ve hepatik ensefalopati vardır. Kronik alkol kullanımı, karaciğer sirozu gelişimi için risk faktörlerinden biridir.

Leave a Comment

error: Content is protected !!
1