İnternet Bağımlılığı ve Oyun Bağımlılığı

İnternet bağımlılığı ve oyun bağımlılığı nedenlerini, sonuçlarını ve erken müdahale stratejilerini inceleyen çok sayıda çalışmanın yakın zamanda gözden geçirilmesi, sorunun yeni olmaktan çok uzak olduğunu ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, araştırmalar farklı sonuçlar verdiği için tutarsızdır ve İnternet oyun bağımlılığı için tanımlayıcı kriterler hala değişim içindedir.

İnternet Bağımlılığı Nasıl Gelişiyor?

Nöro adaptasyon, bağımlılık davranışıyla ilişkili beyin bölgelerinde artan beyin aktivitesi ile karakterize edilen bir süreçtir. Artan bu aktivite beyinde yapısal ve fonksiyonel değişikliklere yol açar. Bu süreç, davranışın kontrolünün azalmasına ve olumsuz duygulanımın artmasına neden olur. Sonunda beyin, bağımlılığın göstergesi olan ve sonuçta zorlayıcı davranışa yol açan bir nöro adaptasyon düzeyine ulaşır. Örneğin, bir kişi internet üzerinden oyun oynamak gibi bağımlılık yapan faaliyetlere tekrar tekrar katıldığında onun beyni bu aktiviteye odaklanır ve diğer uyarıcılara karşı daha az duyarlı hale gelir. Aslında kişi, bu sanal evrende kendini mutlu, güçlü hissetmektedir ve aradığı her şeyi bu evrende bulabilmektedir. Dış dünyada yapamadığı birçok aktiviteyi internet aracı ile yapabilmektedir. Bu da onu bağımlı yapmak için yeterli bir nedendir.

İnternet Bağımlılarının Beyni

Araştırmacılar, internet bağımlılarının dinlenme halindeyken belirli beyin bölgelerinde daha yüksek beyin aktivitesi gösterdiğini bulmuşlardır. Bu bölgeler serebellum, beyin sapı, bilateral parahipokampüs ve sağ frontal lobu içerir. Beyincik bilişsel aktiviteyi düzenlerken, bu alanlar görsel ve işitsel işlemede rol oynar. Ayrıca, cingulate gyrus, duyusal entegrasyon ve çatışma izleme ile ilişkilidir, hipokampi ise ödül yollarıyla ilişkilidir.

Oyun Bağımlısı Olduğunu Gösteren İşaretler:

  • Günde en az 5 saatiniz oyunda geçiyorsa
  • Bir oyunu oynarken yeni versiyonunu heyecanla bekliyorsanız
  • Önemli işleri bırakıp oyuna odaklanıyorsanız
  • Oyundaki başarınız sizi diğer başarılardan daha çok mutlu ediyorsa
  • Sosyal ilişkilerinizin ana konusu oyun olmaya başlamışsa
  • Oyun oynamadığınız gün çok huzursuz oluyorsanız

Siz tam bir oyun bağımlısısınız demektir.

Tedavinin internet oyun bağımlılığı üzerindeki etkileri ile ilgili sınırlı sayıda çalışma olmasına rağmen, çalışmaların genel sonuçları umut vericidir. İnternet oyun bağımlılığı için etkili ve kesin bir tedavi olarak tanınmamıştır. Psikoloji alanında bu tür bağımlılığı iyileştirmek için araştırmalar sürüyor.

İnternet Bağımlısı Olduğunuzu gösteren işaretler

  • İnternetsiz bir gün bile geçiremiyorsanız
  • Başka iş yaparken aklınız internette ise
  • Uzun süreli internet kesintilerinde aşırı tepki veriyorsanız
  • Bilgisayarsız bir dünya hayal edemiyorsanız
  • İnternette zaman geçirmeyi, ailenizle geçireceğiniz zamana tercih ediyorsanız

Bu durum internet bağımlısı olduğunu gösterir.

İnternet bağımlılığı ve oyun bağımlılığı ile ilgili son incelemeler, bu alanda kaliteli araştırma eksikliği olduğunu göstermektedir. Birçok çalışma internet oyun bağımlılığı ve internet bağımlılığı arasında ayrım yapmamıştır. Her iki olay farklıdır ve ayrı ayrı incelenmelidir. İnternet bağımlılığı çok ciddi bir bağımlılıktır; bir gün internetiniz kesildiğinde; yaşadığınız gerginlik ve huzursuzluk bunun göstergesidir. İnternet oyun bağımlılığı ise daha kötü bir bağımlılıktır. Kişi dünyadan tamamen kopar ve bu sanal alemin içinde kendini mutlu hisseder. Son zamanlarda Metaverse sanal evren teknoloji de insanlığı hepten sanal varlıklara çevirebilecek kadar tehlikelidir.

Leave a Comment

error: Content is protected !!
1