İhbar Tazminatı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Belli bir işte sigortalı olarak çalışan herkesin dikkatle cevap aradığı soruların başında İhbar Tazminatı Hesaplama Nasıl Yapılır sorusudur. İş kanununda çalışanın hakkı olarak verilen ihbar tazminatı nedir? Hangi durumlarda ihbar tazminatı verilir ve ihbar tazminatı nasıl hesaplanır sorularının cevaplarını vereceğimiz bu içeriğimizde; İhbar Tazminatı Hesaplama Nasıl Yapılır konusu hakkında yeterli bilgiye sahip olacaksınız.

İhbar Tazminatı Nedir?

İstihdam edilmiş tüm kayıt altındaki sigortalı çalışanların bilmesi gereken kavramlardan biri de ihbar tazminatıdır. Belli şartlar yerine gelmişse ihbar tazminatı alınabilmektedir. İşverenin işçisine ödediği bir haktır. İşveren size bildirmeden, belirsiz süreli işinize son verirse ve kanunen gerekli bildirim sürelerine ve koşullarına riayet etmeden bunu yapmışsa ödemekle yükümlü olacağı tazminat ihbar tazminatıdır. Gelelim İhbar Tazminatı Hesaplama Nasıl Yapılır sorusunun örnekli cevabına…

İhbar Tazminatı Hesaplama

İhbar tazminatı hali hazırda çalışmakta olan tüm işçi ve işverenleri ilgilendiriyor. Hem işçi hem işveren arasında sık sık ihbar tazminatı konusunda tartışmalar çıkmaktadır. Bunun nedeni taraflardan birinin veya ikisinin konuya hakim olmamalarıdır. Çalışan kişi bir sebepten dolayı işten ayrılmak isterse; istifa eder ve bunu dilekçe ile yapar. Bildirimi yapmış olur. Bildirim sonrasında “ihbar süresi” başlar. Problemlerin ortaya çıkmaması için, her şeyin kanuna uygun yapılması gereklidir. İş veren de kanunlar ışığında işçinin ihbar tazminatını hesaplayarak ödemesini yapmalıdır. İşçi 6 aydan az hizmet vermişse ihbar süresi 14 gündür. 1.5 yıla kadar çalışmışsa ihbar süresi 28 gün olarak hesaplanır. 3 yıla kadar olan sürede ihbar tazminatı alacağı gün sayısı 42 gün üzerinden hesaplanır. 3 yıldan uzun süredir çalışıyorsa ve istifasını vermişse; işçiye 56 gün üzerinden ihbar tazminatı ödenir. Burada dikkat edilmesi gereken konu; hafta sonlarının da resmi tatillerin de ihbar süresine dahil olduğudur.

İhbar Tazminatı Hesaplama

İşçi 5 yıldır çalışıyor olsun. 5 yıl cetvele göre 3 yıldan fazla olduğundan, bu işçiye 8 haftalık ihbar tazminatı ödemesi yapılacaktır. Aldığı maaş 6.000 lira olursa, 6.000/30 gün= 200 lira günlük hesaplanır. 8 hafta 56 gündür ve 56 x 200 = 11.200 lira ihbar tazminatı ödemesi yapılması gerekir. Aynı şekilde işçi 9000 lira maaş alıyor olsun. 3 yıldır çalışan işçi istifa dilekçesini verdikten sonra; iş veren 8 hafta yani 56 gün üzerinden her gün için ( 9.000/30 = 300 lira) ödeme yapacaktır. Bu miktar da 16.800 lira tutar.

Leave a Comment

error: Content is protected !!
1