HDP’ye Bakanlık’ tartışmasına Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ilk yorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları şöyle; Salı günü başladığımız Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan’ı kapsayan Balkan turumuzu tamamladık. Bölgesel gelişmeler açısından kritik bir dönemde çok önemli ziyaretler gerçekleştirdik. Ana gündemimiz Bosna-Hersek’teki siyasi krize bir çözüm bulmaktı. Bu kapsamda muhataplarımızla istişare ederek öneri ve katkılarımızı onlarla paylaştık. Diyalog ve istişarelerimizi hem ikili düzeyde hem de Üçlü İstişare Mekanizmaları kapsamında artırma konusunda mutabık kaldık.

İkili konuların yanı sıra bölgesel ve uluslararası gelişmeler bağlamında fikir alışverişinde bulundum. Tüm temaslarımda Bosna Hersek’in toprak bütünlüğüne ve egemenliğine desteğimizi vurguladım. Ülkemizin bundan sonra üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini belirttim. Mevcut sorunların üstesinden gelmede uzun bir yol kat ettiğimize inanıyorum.

3 ÜLKE İLE 11 ANLAŞMA

Üç ülkede de düzenlenen iş forumlarına katıldım. Ayrıca ziyaretlerim vesilesiyle üç ülke ile çeşitli alanlarda toplam 11 anlaşma imzaladık. Böylece ilişkilerimizin hukuki altyapısını daha da güçlendirdik.

Ziyaretimin ilk durağı olan Saraybosna’da Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyeleri ile Temsilciler ve Halk Meclisleri Başkanlık Konseyleri üyeleri ile verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Bosna Hersek İslam Birliği’nin Türkiye tarafından yapımı tamamlanan yeni idari binasını ziyaret ettik. Burada Bosna Hersek Reisül Uleması ve Bosna Hersek’in her yerinden müftülerle görüştük. Rahmetli Aliya İzzetbegoviç’ten sonra böyle bir toplantıyı gerçekleştiren ikinci Cumhurbaşkanı olmak benim için ayrı bir keyifti. Bildiğiniz gibi Türkiye ile Bosna-Hersek arasında siyasi, askeri ve ekonomik ilişkilerin ötesinde derin tarihi, kültürel ve insani bağlar var. Türk milletinin kalbinde müstesna bir yere sahip olan Bosna Hersek’in istikrar ve refahı için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.

“BU YENİ PAZARI ÇOK RAHATLATTI”

Ziyaretimin ikinci durağı olan Sırbistan ile ilişkilerimiz her geçen gün gelişiyor. Sırbistan’da ekonomiye ve istihdama katkı sağlayan yatırımlarımız ve girişimcilerimizle gurur duyuyoruz. 2 milyar dolara ulaşan ticaret hacmimizi bir an önce 5 milyar dolara çıkarma isteğimizi ortaya koyduk. Sancak bölgesinin önde gelen liderleriyle de samimi görüşmeler yaptık. Geçen yıl açılan Yeni Pazar Başkonsolosluğumuz, Sırbistan ve Sancak bölgesi ile bağlarımızı güçlendiriyor. Orada 20 kilometrelik Sancak-Tutin yolunu yaptık ve bitirdik. Bu tabii ki Yeni Pazar’ı çok ama çok rahatlattı. Bizden bir istekleri daha vardı; Orada camileri var, bu Tutin yolundan o camiye 200-300 metre asfalt yol istediler. Gerektiği yerde talimatlarını verdik. Geçen hafta Niş’te açtığımız konsolosluk ofisimiz.

“YENİ HEDEFİMİZ 2 MİLYAR 2 MİLYAR, SONRA 5 MİLYAR $”

Hırvatistan ziyaretim de son derece başarılı geçti. Cumhurbaşkanı Milanoviç ve Başbakan Plenkoviç ile heyetlerimizin katılımıyla ikili görüşmeler gerçekleştirdik. Hırvat tarafıyla ilişkilerimizi güçlendirmek için ortak bir irade paylaştığımızı görmekten memnuniyet duydum. Bu yıl ticaret hacmimizde 1 milyar dolar hedefimizi rahatlıkla aşacağız. İlk 8 ayda şimdiden 760 milyon dolara ulaştık. Yeni hedefimizi 2 milyar dolar, ardından 5 milyar dolar olarak belirledik. Ayrıca TİKA’nın desteğiyle Sisak şehrinde inşa edilen cami ve İslam Kültür Merkezi’nin açılışını da gerçekleştirdik. Açılış törenine Cumhurbaşkanı Milanoviç ve eski Cumhurbaşkanı Kitaroviç de katıldı.

Leave a Comment

error: Content is protected !!