Ekonomi Mezunu Ne İş Yapar?

Bir ekonomi bölümü mezunu iseniz ya da bu bölümü okumak istiyorsanız muhtemelen şunu merak ediyorsunuzdur: Bir ekonomi mezunu ne iş yapar? Ekonomistler, ekonomik ve ticari eğilimleri inceler, teoriler geliştirir, verileri analiz eder ve ekonomide tahminlerde bulunur. Devlet kurumlarında, özel bankalarda ve diğer kurumlarda çalışırlar ve mali danışman veya muhasebeci olarak istihdam edilebilirler. Ayrıca şirketler veya kar amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından istihdam edilebilirler ve üniversitede aldıkları dersleri temel alarak yöneticilere yardımcı olmak için kullanabilirler.

Ekonominin konusu, sosyal bilim, işletme ve sosyal politikanın kesiştiği noktadadır. İnsan davranışını farklı bağlamlarda açıklamaya yardımcı olur. Mezunlar, neyin üretileceğini ve nasıl üretileceğini belirleyen pazarlar hakkında bilgi edinirler. İşsizlik ve enflasyonu incelerler ve işletmelerin nasıl işlediğine dair derin bir anlayış geliştirirler. Birçok ekonomi mezunu, özel, kamu veya akademik kuruluşlarda çalışabilir.

Ekonomi Mezunu Becerileri

Ekonomist olmak için sağlam matematiksel ve istatistiksel becerilere sahip olmanız gerekir. Ekonomi okutulan birçok yabancı üniversite, birinci sınıf öğrencilerinin ekonomik düşünce tarihi üzerine araştırma yapmasını ve teoriler öne sürmesini bekler. Öğrenci derin bir araştırma disiplinini daha ilk yıl kazanmaya başlar.

Bu alanda yüksek yapacaklar; yüksek lisans programı seçmeden önce, uzun vadeli kariyer hedeflerinin neler olduğunu tasarlamalıdır. Ekonomi çok geniş bir alan olduğundan; bu alanda kolayca yüksek lisans ve doktora yapılabilir. Bu alan bir makine mühendisliği ya da bir tıp eğitimi gibi karmaşık değildir. Eşit ağırlık alanı; biraz matematik ve biraz sosyal bilimleri içerir.

İktisat Mezunu Ne İş yapar?

Birçok ekonomi mezunu finansal analist olur. Bu analistler verileri analiz eder ve yorumlar. İşi de ticari ve finansal müşterilere tavsiyelerde bulunmaktır yani bir bakıma ücretli danışmanlık hizmeti verir. Makroekonomik politika konularına yönelebilirler veya belirli iş zorluklarını çözebilirler. Bu alandan mezunsanız, kariyer seçenekleriniz çok geniştir. Geleceğiniz hayal gücünüz kadar parlak olacaktır. Bir ekonomistin iş tanımının muhasebe, finans ve kamu politikası ile sınırlı olmadığını bilmek gerekiyor.

Bir ekonomi mezunu, piyasa eğilimlerini analiz etmek ve tahmin etmek için istatistikleri ve matematiksel formülleri kullanabilir. Güçlü analitik becerilere ve yüksek derecede ekonomik bilince sahip olmalıdırlar. Ekonomi mezunları, aktüerler veya yatırım analistleri gibi finans alanında kariyer yapabilirler. Ancak, oldukça rekabetçi bir alana hazırlar. Güncel kalmak ve piyasaları takip etmek ekonomide bir derece başarılı olmaya yardımcı olacaktır.

Bir ekonomist, verileri analiz etmek için çok zaman harcar. Adaylar, bilgisayarlarla çalışmak ve karmaşık araştırmalar yapmak konusunda rahat olmalıdır. Bir ekonomist, problem çözme ve bağımsız çalışma üzerinde uzun saatler çalışması gerekeceğinden, ısrarcı ve sabırlı olmalıdır. Ayrıca iyi iletişimciler olmalı ve bulgularını etkili bir şekilde yazıp sunabilmelidirler. Farklı kültürler arasında fikirleri iletme yeteneği önemlidir. Başarılı bir ekonomist her alanda yüksek maaş alabilir.

Birçok ekonomist, şirketler için analist veya danışman olarak çalışır. Şirketlerin gelecekteki harcama eğilimlerini ve maliyetlerini tahmin etmelerine yardımcı olurlar ve bu bilgileri fiyatlandırma ve pazarlama bütçelerini geliştirmek için kullanırlar. Alandaki bazı işler için lisans derecesi gereklidir. Ekonomi alanında iyi maaşlı iş arıyorsanız, bunun lisansüstü eğitim gerektirdiğini bilmelisiniz.

Bir ekonomi mezunu olarak, birkaç farklı kariyer peşinde koşabilir veya tek bir hedef seçmek isteyebilirsiniz. Bu alandaki bazı popüler yollar şöyle sıralanabilir; mikroekonomik teori, makroekonomik teori, ekonometri, uygulamalı ekonomi veya finansal ekonomi… Bu alanlarda dilediğiniz kategoriyi seçerek ilerleyebilirsiniz.

Leave a Comment

error: Content is protected !!
1