Çöp Vergisi Nedir? Çevre Temizlik Vergisi Ne Kadar Oldu?

Çöp vergisi halk dilinde kullanılan bir tabirdir, bu verginin asıl adı çevre temizlik vergisidir. Belediyeler her haneden ve her iş yerinden bu vergiyi tahsil ederler. Konular için alınan çöp vergisi; tüketilen her 1 ton su için 50 kuruş olarak ve bazı belediyelerde 68 kuruş olarak hesaplanır ve aylık faturaya yansıtılır. Çöp vergisi ödeyenler ev sahipleri veya kiracılardır. Belediyenin bağlattığı su sayacı olan her daire; boş değilse su faturası ile beraber çöp vergisi de öder.
Çöp Vergisi Nedir? Çevre Temizlik Vergisi Ne Kadar Oldu?Pin

Çöp Vergisi Neden Ödenir?

Çöp vergisi belediyenin şehir genelinde yaptığı temizlik işlerinin bir karşılığı olarak ödenmektedir. Her yıl güncellenen çöp vergisi konutlar için su faturasına ansıtılıyor ancak diğer yapılar için yılda 2 kez ödeniyor. Belediyeler; şehirlerde her gün biriken çöpleri toplamak gibi büyük bir hizmeti üstleniyorlar. Çevreyi temiz tutmak için çalışıyorlar. Örneğin bir mahallede 1 hafta boyunca çöplerin alınmaması tüm mahalleyi kokutacaktır. Bu kadar önemli bir işi üstlenen belediye; araç sürücü ve temizlik görevlilerini istihdam ederek halka önemli bir hizmet sunuyorlar. Belediyenin bu giderleri, çöp vergisi emlak vergisi su ödemesi vs gibi vergilerle karşılanıyor.

Çöp Vergisi Nereye Ödenir?

Tüm ülkede her belediyenin hizmet verdiği ve sorumlu olduğu sınırları vardır. Her konut, bağı olduğu belediyeye giderek çöp vergisini emlak vergisini ve su faturasını ödemekle yükümlüdür. Çöp vergisi ve su faturası belediyeye banka yoluyla ödenebilir mi? Çöp vergisi de belediyenin belirlediği bankalara EFT yöntemi ile ödenebilir. Eski usuldeki gibi, belediyeye gitmeye gerek kalmadan birçok vergi online ortamda ödenebiliyor.

Çevre Temizlik Vergisi Ne Kadar Oldu?

Çevre temizlik vergisi tüketilen suyun metreküpü başına konutlar için 50 kuruş diğer yapılar için 68 kuruş olarak belirlendi. Engelliler için yeni ve güncel vergi indirimleri söz konusudur bununla ilgili bilgi almak için başlı olduğunuz belediye ile görüşebilirsiniz.

Çöp Vergisi Ödenmezse ne olur?

Çöp vergisi zaten konutlar için su faturasıyla birlikte gelir. Diğer yapılar için vergiyi ödemek belediyeye başvurmayı gerektirir. Mükellef çöp vergisini ödemek istemezse gecikme faizi de ödemek zorunda kalacaktır. Çöp vergisi gecikme faizi 2006 yılında aylık yüzde 2.5 olarak belirlenmiştir. Bu durumda 100 liralık bir çöp vergi borcu 1 ayda 102.5 lira olarak hesaplanır. Fabrika iş yeri ve diğer taşınmazlar için çöp vergisi yılda 2 taksit şeklinde ödeniyor birinci taksit mart ayında ki bu da 3 taksite bölünüyor ve mart-nisan-mayıs ayında ödeniyor. Diğer taksit ise aynı yılın kasım ayında ödeniyor. Mükellef isterse hepsini taksit yapmadan peşinen ödeyebilir.

Leave a Comment

error: Content is protected !!
1