Çocuklarda Protein Eksikliğinin Nedenleri

Çocuklarda protein eksikliğinin birkaç farklı nedeni vardır. Protein eksikliğini gidermenin en etkili yolu, çocuklarınıza yüksek proteinli bir beslenme programı sağlamaktır. Bu program, süt, peynir, yoğurt, fındık ve antep fıstığı gibi kuru yemiş takviyesi ile zenginleştirilebilir. Protein açısından zengin gıdalar arasında brokoli, Brüksel lahanası, enginar ve tatlı patates gibi sebzeler bulunur. Protein açısından zengin tahıl ürünleri arasında tam buğday ekmeği, kinoa ve mercimek bulunur.

Yetersiz Beslenme Protein Eksikliği

Protein eksikliğinin en yaygın nedenlerinden biri yetersiz beslenmedir. Protein eksikliğini tedavi etmek için, düşük proteinli öğünlerinizi belirleyerek başlamalısınız. Ayrıca tükettiğiniz işlenmiş- konserve türü gıda miktarını da azaltabilirsiniz. İşlenmiş gıdalar, vücudun protein emilimini bozabilecek zararlı kimyasallar ve katkı maddeleri içerir. Çocuklarda protein eksikliğinin bir diğer yaygın nedeni yoksulluktur. Protein almak için bol bol et süt ürünlerini tüketmek gerekir. Yoksulluk bu ürünleri tüketmenin önündeki en büyük engeldir. Yeteri kadar protein alınmazsa; böbrek bozukluğu karaciğer bozukluğu ve oto immün hastalıklar ortaya çıkar.

Sizde de öyle bir şüphe varsa kan tahlili yaptırın; kandaki toplam protein, albümin ve globulin proteinlerinin miktarını ortaya çıkaracaktır. Düşük bir oran ciddi bir tıbbi sorunu gösterdiğinden bir an önce bir hal çaresine bakarak protein takviyesini yapmanız gerekir. Protein azlığı da çok zararlıdır, fazlası da çok zararlıdır. Tam kararında protein tüketmek gerekir. Ayrıca, protein açısından zengin gıdaların emilimine yardımcı olmak için baklagiller ve mercimek tüketmeyi de ihmal etmeyin. Haftada en az 3 öğün kırmızı et tavuk eti ve balık tüketin.

Hamilelikte Protein Eksikliği

Hamilelikte protein eksikliği, düşük yapmanıza neden olabilir. Ayrıca bozulmuş beyin gelişimi ve düşük bağışıklık sistemi bebeği bekleyen tehlikelerdir. Hamilelikte protein eksikliği, anne için de sorunlara yol açar. Mesela diyabet, hipertansiyona yol açabilir. Benzer şekilde, çocuklarda protein eksikliği yorgunluğa, zayıf bünyeye ve bilişsel gelişimin bozulmasına neden olabilir. Protein eksikliğinin küçük çocuklar üzerindeki etkileri azımsanmayacak kadar çoktur.

Protein eksikliği, kemik yapısının önemli bir bileşeni olduğu için kemik kırıklarına neden olabilir. Ayrıca, protein eksikliği karaciğerde yağ birikmesine neden olabilir ve bu da alkol yokken bile yağlı karaciğer hastalığına yol açabilir. Bu hastalık da sizi siroza ve son aşamada ölüme götürür. Çocuklarda protein eksikliği, beynin gelişimini olumsuz etkiler. Protein eksikliği, çocukların hayatını tehdit ediyor.

Leave a Comment

error: Content is protected !!
1