Barkod Nedir?

Marketlerde veya alışveriş merkezlerinde ürünlerin üzerinde gördüğümüz barkod nedir? Barkod en genel tanımı ile ürün barkodu, kodlanmış harf ve sayıları içeren bir grafiksel görüntüdür. Bu etiketlerin günümüzde muhasebe otomasyonu için kullanılması zorunludur. Altlarında bir dizi sayı bulunan farklı genişlikteki siyah şeritlerin bir kombinasyonundan oluşur. Dikdörtgen alan üzerine konuşlanmış siyah-beyaz şeritler kodlardan oluşmaktadır. Barkod kullanılan sektörler şöyle sıralanabilir; ticaret, endüstri, ulaşım, reklamcılık ve ürünlerin, malzemelerin, olayların muhasebesinin optimize edilmesinin gerekli olduğu büyün alanlarda barkod gerekiyor değerli okurlar.
Pin

Barkodların Önemi ve Kullanım Alanları

Barkodlar ticari rekabet açısından da gereklidir. Barkodlarla tanımlanan ürünlerin muhasebesi de elektronik ortamda kolayca tutulabilir. Barkod içinde ürünlerin temel özellikleri de yer alır. Nesneyi tanımlamaya yönelik olan barkod ürünlerin hızlı sirkülasyonunu sağlar. Satış süreci basitleşir. İş akış süreçleri elektronik ekipmanlarla otomatize olur. Posta hizmetlerinde de barkod kullanılır ki bu da gönderilerin takibi için gereklidir. Büyük kütüphanelerde, bir kitabın kaç kez okunduğunu barkod ile kolayca anlayabiliriz. Barkod bilgi şifrelemeye yarar. Bu bilgi maksimum 30 karakterdir. Kod tek yönlü ve yatay okunur. 2 Kilo Bayt veriyi depolayabilen iki boyutlu barkod sistemi de günümüzde geliştirilmiştir. Bu şekilde ürünler iki yönlü olarak şifre çözücülerle deşifre edilebilir.

Barkod Çeşitleri

Barkodlar tek yönlü veya 1 boyutlu olarak kullanılabilir ya da 2D 2 boyutlu olarak çift yönlü kullanılabilir. Kodlama belirli standartlara göre ve makineler tarafından yapılır. 1 ve 0 dan müteşekkil binary ikili sistemde kodlanırlar. Bir barkod kodu tarayıcılar tarafından kolayca okunabilir. 1 boyutlu barkodlar hemen hemen tüm perakende satış noktalarında kullanılır. En popüler doğrusal barkod türü olarak yayılmıştır. 13 karakterle kodlama işlemi makinelerce yapılır. Paket çok küçük ise bu durumda farklı bir protokol olan EAN 8 protokolü kullanılır. ISBN barkod sistemi kitap ve dergiler için kullanılır. Bir kitap yayınlamak istediğinizde sadece o kitaba has bir ISBN barkod kullanırsınız. Toplu ürün stokları için kullanılan protokol ise ITF 14 barkod sistemidir. İki boyutlu barkod, aynı anda iki düzlemde okunmaktadır ve dikdörtgen ya da kare şeklindeki bir görüntüden ibarettir. Bu şifreleme yöntemi, etiket veya ambalaj üzerinde yer alır ve ürün hakkında büyük miktarda veri içerir. Barkodda saklanan bilgiler: ticarette, belge yönetiminde, kimlik kartlarında, depo muhasebesinde, mal etiketleme işlemlerinde, ürün nakliyat hizmetlerinde ve daha birçok alanda kullanılmaktadır.

Leave a Comment

error: Content is protected !!