Bademcik İltihabı Nedir?

Bademcik iltihabı veya şişmesi, boğaz ağrısı, bademcik taşları ve hatta ciddi bir sorun olan bademcik kanseri gibi birtakım sorunlara yol açabilir. Ayrıca yutma güçlüğüne ve dehidrasyona da pekala neden olabilir. Bu nedenle, kronik bademcik şişmesini önlemek için uygun tedavi çok önemlidir. Şiddetli bademcik iltihabı ile başınız belada ise doktorunuz bademcikleri çıkarmak için tonsillektomi önerebilir. Bu çok yaygın bir prosedür değildir ve genellikle sık bademcik iltihabı olan kişiler için ayrılmıştır. Etkili olabilmesi için, yılda en az dört veya beş kez bademcik iltihabı geçirmeniz veya son iki yıl içinde üç veya daha fazla bademcik enfeksiyonu öyküsü olması gerekir. Operasyon çok karmaşık ve riskli olabilir. İşlemden sonra, iki haftaya kadar sürebilen boğaz ağrısı yaşayabilirsiniz. Ameliyattan sonraki normal yaşama ancak 4 hafta sonra başlayabilirsiniz.

Çocuklarda Bademcik İltihabı

Bademcik iltihabı çocuğun yaşam kalitesi üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Bu nedenle, çocuğunuz bademcik iltihabı çekiyorsa bir KBB uzmanına gidin. Kulak Burun Boğaz uzmanı sizi doğru şekilde yönlendirecektir. Bademcik iltihabı tedavisi enfeksiyonun altında yatan nedene bağlıdır ve ağrı kesicilerden antibiyotiklere kadar değişebilir. Antibiyotik verildiyse, zamanında ve dozları aksatmadan alın ki, enfeksiyon yeniden canlanmasın! Aksi takdirde, bakteriler antibiyotiklerden kurtulabilir ve çocuğunuzu yeniden enfekte edebilir. Ayrıca, ağrıyı hafifletmek için soğuk sıvı içmesine izin vererek çocuğunuzun boğazını rahatlatabilirsiniz. Çocuklar dehidrasyondan kaçınmak için bol miktarda su içmelidir, bu da daha fazla komplikasyona neden olabilir. Bademcik iltihabı yüzünden, ateş yükseldiğinde Zatürre ve Menenjit gelişebileceğinden çocuklarda ateşin 40 dereceye ulaşmasını engellemeniz gerekiyor.

Pin
Bademcik İltihabı Tedavisi

Bademcik iltihabı tedavisi altta yatan nedene bağlı olsa da, semptomları uzak tutmak önemlidir. Semptomlar antibiyotik aldıktan birkaç gün sonra iyileşmelidir. Antibiyotiklerin yanı sıra, bitkisel ilaçlar ve diyet takviyeleri benzeri alternatif tedavileri de düşünmelisiniz. Bazı alternatif tedaviler zararlıdır, bu nedenle bunlardan herhangi birini denemeden önce doktorunuza danışmalısınız. Bademcik iltihabı hem yetişkinlerde hem de çocuklarda sık görülen bir sağlık sorunudur. Bademciklerin iltihaplanmasına bakteriyel veya viral bir enfeksiyon neden olabilir. Çoğu durumda, bademcikler bademcik iltihabına neden olan bir virüsle enfekte olur. Bademcik iltihabı semptomlarını yatıştırmada faydalı olan bitki çaylarını da deneyebilirsiniz. Bademciklerinizin koruyucu bir tabaka oluşturmasına yardımcı olabilecek bileşenler içerirler. Bir başka iyi alternatif ılık tuzlu su ile gargara yapmaktır. Enflamasyonu ve boğaz ağrısını yatıştırmaya yardımcı olabilir. Genellikle bademcik iltihabına bir virüs neden olur, ancak bakteriyel bir enfeksiyondan da kaynaklanabilir. Çoğu vaka komplikasyon olmadan çözülür, ancak bazen enfeksiyon çevre dokulara yayılır ve göğüs enfeksiyonuna, kulak enfeksiyonuna veya sinüs enfeksiyonuna yol açar. Nadir durumlarda, bakteriyel bir enfeksiyon olan peritonsiller apseye (boğaz ağrısı olarak da bilinir) yol açabilir. Enfeksiyon bir virüsten kaynaklanıyorsa, genellikle yedi ila on gün içinde geçer. Bakterilerden kaynaklanıyorsa, bir hafta veya daha fazla sürebilir. Enfeksiyon riskini azaltmak için bol miktarda su ve meyve suyu içmeli ve dinlenmelisiniz. Asitli içecekler zarar verir. Ağzı ve boğazı temiz tutmaya çalışın Burundan nefes alarak, havada gezinen zerreciklerin burun kıllarında filtre edilmesini sağlayabilirsiniz.

Leave a Comment

error: Content is protected !!
1