Asgari Ücretin Altında İşçi Çalıştırmak Suç Mu?

Asgari demek en düşük demek ve Devlet her sene bu alt limiti belirtir. İşverenlerin işçilerine asgari ücret en az olmak üzere daha yüksek maaş vermesi mümkündür. Devletin belirlediği asgari ücret, en düşük ücret olduğu için, bu alt limitten daha düşük ücret verilmesi suçtur. Başka bir ifade ile asgari ücretin altında işçi çalıştırmak suç mu sorusunun cevabı evet olacaktır. Ancak günümüzde yabancı uyruklu sığınmacıların düşük ücretlere çalışması; asgari ücretin yarısı kadar paraya çalışmayı kabul etmeleri nedeni ile iş verenler, hem sigorta yatırma sorumluluğundan hem de asgari ücret miktarını ödeme sorumluluğundan bu şekilde kurtuluyor.

Asgari Ücretin Altında İşçi Çalıştırmak Suç Mu?Pin
Asgari Ücretin Altında İşçi Çalıştırmak Suç Mu?

Brüt Aylık Asgari Ücret

SGK primi 905 lira, İşsizlik sigorta primi 65 lira olmak üzere 970 lira kesinti yapılan Asgari ücret 2022 yılında Brüt 6.471 lira, net asgari ücret ise 5.500 lira oldu. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti 7.926 lira olmaktadır. İş verenin işçilerine ödeyeceği net aylık asgari ücret tutarı yeni güncelleme ile birlikte 5.500 liradır. Ancak bu tutar, bazı iş verenler için yüksek geldiğinden onlar da yabancı uyruklu işçi çalıştırmayı uygun görebiliyor. Ya da elden ödeme yaparak asgari ücretin altında işçi çalıştırabiliyor. İşsizlik sorunu nedeni ile işsiz kalmak istemeyen çalışanların, işveren şartlarını kabul etmek zorunda kalması gibi bir durum söz konusudur. Hem işçi açısından hem de iş veren açısından yaşanan ekonomik sıkıntılar her iki kesimi de zor durumda bırakıyor. Pandemi sonrasında küresel olarak yayılan ekonomik durgunluk ve enflasyona karşı, bazı ülkeler ciddi önlemler alarak enflasyonu yüzde 7-8 oranında tutmayı başardılar. Bazı ülkelerde ise enflasyon yüzde 200’ü geçti.

https://www.birlesikkamuis.org.tr verilerine göre Türkiye’de 2022 yılında işsizlik oranı yüzde 35 üzerindedir. Site verilerine göre güncel işsiz sayısı 10 milyonu geçti.

Sosyal yardım alan hane sayısı günden güne artıyor. Cumhuriyet gazetesinde 21 mart 2021’de yayınlanan habere göre nüfusun yüzde 32’si sosyal yardımlarla yaşamına devam ediyor

İnsanlar Evlerine Bakmak Zorunda

Ne olursa olsun insanlar ekonomi çarklarını döndürmek zorundalar, İnsanlar zor ekonomik şartlara karşı ve hayat pahalılığına karşı ayakta durmak için çalışmak zorundalar. İş bulma şansı bulamayanlar veya kendi bilgi ve becerilerini geliştirebilecekleri, eğitimlerine uygun iş bulamayanlar asgari ücret alabilecekleri işler almaya çalışıyorlar. Kiraların ve temel gıda giderlerinin ciddi oranda artması, küresel ekonomik krizin getirisi olsa da insanlar karınlarını doyurmak için alternatif ek işlere yöneldiler. Durum böyle olunca, iş verenlerin asgari ücret yerine daha düşük ücretler teklif etmesine sıcak bakan ve verilecek işleri kabul eden insan sayısı artıyor.

Leave a Comment

error: Content is protected !!
1
Escort izmir Casibom Casibom Casibom jojobet moldebet efesbet getirbet